Tänk om vi kunde korta vårdköerna
Hem NYHETERE-HÄLSA Tänk om vi kunde korta vårdköerna

Tänk om vi kunde korta vårdköerna

Publicerat av: Redaktionen

Sedan 2013 växer vårdköerna inom specialist- och primärvården.

Tänk om vi kunde korta vårdköerna 2Det är mer än var fjärde patient som väntar mer än tre månader på en operation. Är du eller har du varit en av dem?

Tänk om det faktiskt är möjligt att korta vårdköerna och att du kunde påverkar din tillvaro på ett helt annat sätt? Skulle du vilja det?

90 dagar till operation

Är 90 dagar till operation en rimlig tid? Idag är det en verklighet för många. Om vi kortar ned tiden – vad hade vi tjänat på det? Om jag tittar på mig själv så ser jag massor som skulle kunna förbättrat min egen tillvaro;

  • Slippa plågas med smärtor och oroligt inför kommande operation
  • Slippa eventuella biverkningar av mediciner som jag måste äta under tiden
  • Slippa vara en belastning för mina nära
  • Slippa vara onödigt länge sjukskriven med allt vad det innebär i löneavdrag

För hur mycket direkta- och indirekta kostnader har vårdköerna? Vad kostar inte allt som samhället förväntar sig av mig som frisk (arbete, skatter, moms, sjukvårdsförsäkringar mfl).

Digital vård kapar köer

Tänk om den digitala vården fanns på plats och fungerade. Ja, nu kan inte digitaliseringen byta ut en höftkula kanske, men den kan hjälpa att minska vårdköerna. Och det finns redan ett unikt koncept som faktiskt fungerar. Terveyskylä.fi är en finsk nationell digital plattform som har öppet varje minut året runt. Via dem kan man engagera sig i sin egen vård och rehabilitering.

Så, när du äntligen ska bli opererad för byte av höftkula så är lyckan enorm. Äntligen så kan du slippa värken och förflytta dig enklare. Nu börjar din resa till ett aktivare liv, men hur länge ska du vänta på att få den hjälp du behöver?

En digital plattform inom sjukvården kan erbjuda ett antal saker för att korta ned tiderna. Vi kan ta bort fysiska möten som generellt tar tid från sjukvården och vi ersätter dem med digitala möten som går snabbare.

Det digitala forumet gör även så att patienten kan fylla i information som sjukvårdspersonalen måste fylla i. Det minskar deras arbete och patienten blir mer engagerad.

Patienten får även uppgifter att genomföra för att förbättra sin hälsa fram till operationsdagen och dessa kan monitoreras under kortare digitala möten (video eller chat).

Om varje patient som ska genomgå en operation fick möjligheten till egenvård så sparar vi massor av tid som vi kan använda för att minska vårdköerna och faktiskt också ge fler patienter vård även efter en operation.

Spar det verkligen pengar?

Terveyskylä.fi har fram till idag visat att digital vård för överviktiga sparar 2,6 miljoner Euro. Av denna summa är besparingen 1,1 miljoner Euro för sjukvården on 1,5 miljoner Euro för samhället/patienten.

Tänk om….

…du kunde välja på att ta ett digitalt möte istället för ett fysiskt och därmed slippa boka en halv dag för ett läkarbesök?
…du kunde få större deltagande i din egenvård så att du slapp använda sjukvården så ofta?
Ja, tänk om…

Jörgen Bjurling

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>