I ett unikt samarbete med VR Care Nordic har Capio Närsjukvård startat ett projekt i syfte att implementera virtual reality (VR) i primärvården.
Målgruppen är patienter som lider av fobier, stress, ångest och liknande besvär.
Capio Läkarhus Kvillebäcken i Göteborg kommer i och med detta att vara en av de första i Sverige som använder virtual reality för terapi mot ett stort antal besvär såsom social fobi, talarskräck, klaustrofobi, nålfobi, flygfobi, höjdfobi och stress inom primärvården.
— VR är ett bra komplement till psykologisk behandling och vi på vårdcentral kan nu erbjuda våra patienter detta, säger Jannice Svensson, legitimerad psykolog på Capio Läkarhus Kvillebäcken.
VR-baserad psykoterapi är en form av exponeringsterapi där patienter med olika typer av fobier och andra ångestsyndrom blir utsatta för situationer som utlöser symptomen. Exponeringen sker i en virtuell miljö som är skapad att efterlikna verkligheten. Terapin sker, likt den traditionella, i en kontrollerad miljö och i närvaro av en psykolog.
— Många patienter i andra länder har redan gynnats av VR som gör det möjligt för dem att få ut det mesta av sin sessionstid och mäta sina framsteg objektivt, säger Ailin Kamyab, läkare och en av grundarna av VR Care Nordic.
Flera fördelar gentemot traditionell terapi
I dagens sjukvård är traditionell exponeringsterapi en tidskrävande, och därmed dyr, metod. Det kan uppstå en hel del praktiska problem, t ex svårigheter att skapa rätt situation och att fullt ut kunna kontrollera den. I detta avseende har VR en stor fördel genom att erbjuda samma förutsättningar men på plats på en vårdcentral under helt kontrollerade former.
— Vi har upplevt en ökning i antal personer som är intresserade av att övervinna sina fobier. Besvären är vanliga och påverkar patienternas vardag. Nu, tack vare virtual reality, är behandlingen enklare och snabbare. Vi är övertygade om att VR över tid kommer att användas i en större omfattning inom vården, avslutar Hanif Sadeghitehrani, läkare och projektansvarig på VR Care Nordic.