VR vanligare i vården – ögonlaser nästa område
Hem TEKNIK VR vanligare i vården – ögonlaser nästa område

VR vanligare i vården – ögonlaser nästa område

Publicerat av: Redaktionen

Förutsatt att vissa kriterier är uppfyllda är det möjligt att operera alla typer av synfel.

Ändå avstår 50% av de patienter som genomgår en förundersökning från att genomföra en ögonlaseroperation, enligt statistik från Memira. VR vanligare i vården - ögonlaser nästa område 2

11% av dessa uppger rädsla som huvudskälet. För att möta dessa patienters oro har företaget utvecklat VR-lösningen som, utöver på Facebook och Youtube, kommer att finnas tillgänglig på utvalda kliniker runtom i Sverige. I videon, som kan ses med hjälp av VR-glasögon, inleder patienten med att möta en läkare och en sköterska, för att sedan slå sig ner i en stol och genomföra själva laseroperationen. Under tiden förklaras varje steg utförligt.

-I vår dialog med patienter har vi förstått att det hos vissa finns en oro över att genomföra ett ingrepp, även om behovet är starkt. För att möta denna oro har vi studerat andra lösningar, där VR har använts som KBT för att behandla Arachnofobi, fobi för spindlar. Med utgångspunkt i det har vi utvecklat en ögonlaseroperation som genomförs i VR, så patienterna kan uppleva hela proceduren virtuellt innan operationen genomförs på riktigt, förklarar Per Hednert, marknadsdirektör på Memira.

Då privatanvändandet av VR-glasögon ökar kraftigt, har VR-laseroperationen även släppts på Youtube och Facebook. Därmed kan alla som är nyfikna på att få uppleva en virtuell ögonlaseroperation testa hemma, för att ha mer kunskap om ingreppet redan innan sin första läkarkontakt.

-Den utveckling vi ser är att allt fler områden inom vården digitaliseras, för att förbättra och effektivisera mötet och dialogen med patienterna. Med hjälp av VR-tekniken hoppas vi kunna nå ut ännu bredare med utförlig patientinformation om hur en ögonlaseroperation går till, avslutar Per Hednert.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>