Hem NYHETER ​”Om vi är trygga blir patienten trygg”

​”Om vi är trygga blir patienten trygg”

Publicerat av: Redaktionen

I mitten av maj var Fujifilm på plats vid mammografiverksamheten i Linköping för en uppföljande utbildningsdag i tomosyntesguidad biopsi.

​”Om vi är trygga blir patienten trygg” 2

Maria Borras Sastre, sektionsledare, och Ann-Britt Larsson, enhetschef på mammografiverksamheten i Linköping.

Personalen fick repetera och simulera en biopsiundersökning med möjlighet att ställa frågor. Här berättar Ann-Britt Larsson, enhetschef, samt Maria Borras Sastre, sektionsledare, vad de tyckte om dagen.

Mammografiverksamheten vid Universitetssjukhuset i Linköping är centrum för Östergötlands kliniska mammografi. När verksamheten installerade ny mammografiutrustning för två år sedan valde man att radikalt förändra sina undersökningsmetoder. Från att ha använt traditionella 2D-bilder används numera tomosyntes tillsammans med syntetiska 2D-bilder som rutinmetod. Biopsiprovtagning sker med tomosyntesguidad biopsi.

På avdelningen arbetar 22 sjuksköterskor och biopsierna görs oftast en gång i veckan, vilket gör att det kan ta lång tid mellan varje biopsi för en enskild sjuksköterska. Ann-Britt Larsson är enhetschef för mammografiverksamheten och tycker att utbildningsdagen var viktig och givande.
– Det kan vara svårt att få rutin om man inte gör biopsierna ofta. Eftersom vi är så många sjuksköterskor, så blir biopsitillfällena inte så regelbundna.Under utbildningsdagen fick alla samma information. Vi fick uppdatera och repetera våra kunskaper. Både radiologer och sjuksköterskor deltog vilket jag tror bidrar till ett ännu mer samordnat team. Och om vi är trygga, blir patienten trygg.

Ann-Britt ser ett behov av kontinuerlig vidareutbildning, och kan tänka sig fler sådana här utbildningstillfällen i framtiden.
– Medarbetarna var jättenöjda och vill lära sig ännu mer, och det är viktigt att uppdatera och ta ett omtag med jämna mellanrum. Det är extra roligt att utbildningen dessutom hölls av jättebra, pedagogiska och tålmodiga handledare. De är inte omöjliga till nåt!

Tips, tricks och en helt ny rutin
Maria Borras, superanvändare och sektionsledare, håller med.
– Alla kollegor uppskattade dagen och tyckte den var givande, oavsett hur mycket var och en kunde innan. Handledarna från Fujifilm gick metodiskt tillväga, och gav utrymme för dialog och frågor. För mig som superanvändare blev det en bra repetition.

Några nya tips och tricks fick hon också med sig. Bland annat hur man kan göra nålen stadigare vilket ger bättre precision och bättre biopsimaterial. Men också en repetition kring funktioner i programvaran. En helt ny rutin har också införts i samband med provtagningen.
– Vi har nu börjat ta en extra tomosyntesbild efter bedövningen, vilket gör våra undersökningar ännu säkrare och mer tillförlitliga.

”Min upplevelse var att många fick aha-upplevelser”
Laura Jaramillo, applikationsspecialist på Fujifilm Nordic, är också nöjd med dagen.
– Vi kunde reda ut en del frågor och prata om vad som är extra viktigt att tänka på inför och under en biopsiundersökning.
Vi uppdaterade även metodbeskrivningen för att förtydliga vissa moment.

Laura tror att det är bra att tänka på att det behövs kontinuerlig uppföljning.
– Vid en nyinstallation så är allt nytt och det kan vara svårt att ta in all information om det blir för mycket. Jag kände att jag kunde dela med mig av värdefull kunskap och komma med uppskattade ”tips och tricks”. Min upplevelse var att många fick aha-upplevelser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>