Tekniksatsning förbättrar diagnostiken av malignt melanom under hudcancerveckan Euromelanoma
Hem NyheterCancervård Tekniksatsning förbättrar diagnostiken av malignt melanom under hudcancerveckan Euromelanoma

Tekniksatsning förbättrar diagnostiken av malignt melanom under hudcancerveckan Euromelanoma

Publicerat av: Redaktionen

Euromelanoma-veckan pågår i år mellan den 9 och 13 maj och är en europeisk satsning för att uppmärksamma hudcancer.

Ett antal utvalda kliniker i Sverige använder sig av det nya icke-visuella och objektiva instrumentet Nevisense, framtaget för att öka precisionen i den diagnostiska metoden.

Hudcancer är ett växande hälsoproblem och är den cancerform som med en årlig ökning av över 5 procent växer snabbast i Sverige. Malignt melanom är den mest dödliga formen av hudcancer och står för 75 procent av dödsfallen. Globalt diagnosticeras cirka 230 000 nya fall av malignt melanom per år och i Sverige lever cirka 35 000 personer med diagnosen.Euromelanoma

Nyckeln till att framgångsrikt behandla malignt melanom är att tidigt upptäcka cancern, eftersom den aggressiva cancerformen sprider sig snabbt i kroppen. Cancern är svår att upptäcka och det har hittills saknats ett objektiv hjälpmedel. Nevisense är ett icke-visuellt instrument, som kompletterar läkarens erfarenhet och kunskaper, för att detektera maligna melanom. En ökad precision medför också att man kan minska antalet onödiga operationer av ofarliga fläckar.

– Av alla misstänkta fläckar som opereras bort är cirka 93 till 97 procent godartade. Med hjälp av vårt instrument Nevisense kan antalet operationer minskas med 30 till 40 procent. Att minska antalet operationer är såklart en förbättring i sig, men det leder samtidigt till att färre vävnadsprover måste analyseras i labben vilket i sin tur kortar patienternas väntetid för att få sin diagnos och en kostnadsbesparing för vården. Med vår satsning på Euromelanoma-veckan vill vi belysa hur problematisk diagnosen av hudcancer är, och vilka förbättringar som kan göras med hjälp av ny teknik, säger Simon Grant, VD på SciBase.

Under Euromelanoma-veckan kan patienter boka tid för hudundersökningar utan remiss. I år deltar 43 kliniker i Sverige i hudcancerveckan varav nio av dem kommer använda sig av Nevisense. De kliniker som kommer erbjuda undersökning med hjälp av Nevisense är:

  • Hudkliniken Oskarshamn
  • Hudkliniken Västerviks Sjukhus
  • Hudläkaren i Umeå
  • Hudmottagningen Trelleborg
  • Karolinska Institutet
  • Kungsholmens Hudklinik
  • Sörmlandskliniken Eskilstuna
  • Sörmlandskliniken Katrineholm
  • Sörmlandskliniken Nyköping

Alla deltagande kliniker och mer information finns på http://www.euromelanoma.org/sweden

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>