Alla kan rädda liv! Lär dig mer om hjärtstopp och hjärt-lungräddning den 13 oktober
Hem EVENEMANG Alla kan rädda liv! Lär dig mer om hjärtstopp och hjärt-lungräddning den 13 oktober

Alla kan rädda liv! Lär dig mer om hjärtstopp och hjärt-lungräddning den 13 oktober

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Livräddningssällskapet deltar i evenemanget ”Alla kan rädda liv” i Kungsträdgården Stockholm, lördagen den 13 oktober som Svenska HLR rådet bjuder in till.

Alla kan rädda liv! Lär dig mer om hjärtstopp och hjärt-lungräddning den 13 oktober 2Syftet med dagen är att uppmärksamma den officiella Europeiska hjärtstoppsdagen ”Restart a Heart Day” för att öka kunskapen och medvetenheten om plötsligt hjärtstopp.

År 2017 räddades 1444 personer till livet som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Det skedde genom snabba ingripanden från personer som larmade, startade hjärt-lungräddning med 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar, och kopplade en hjärtstartare. Kan den drabbade få en strömstöt inom tre minuter från hjärtstoppet är chansen till överlevnad hög. Tid till behandling är den helt avgörande faktorn. Om fler personer i samhället kan agera i en hjärtstoppssituation kan vi göra skillnad tillsammans!

Svenska HLR rådets mål är att öka överlevnaden för personer som drabbats av plötsligt, oväntat hjärtstopp genom ett optimalt omhändertagande. HLR rådet har därför haft nöjet att bjuda in organisationer med liknande mål till Alla kan rädda liv. Genom utbildning, information och forskningsanslag bidrar alla till målet ökad överlevnad. Deltagare är Hjärt-Lungfonden , Riksförbundet HjärtLung, Svenska Livräddningssällskapet, SOS-Alarm, SMS Livräddare, Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige, representanter från SALSA Stockholm (ambulans, polis och räddningstjänst som larmas vid hjärtstoppslarm), samt HLR instruktörer från Södersjukhuset, HLR rådet och Stockholms HLR förening.

Program den 13 oktober i Kungsträdgården

Kl 10.45. Musik på scen med bandet Courtesy Of.
Kl 11.00. Tal av Andreas Claesson HLR rådets ordförande, Kristina Sparreljung generalsekreterare i Hjärt-Lungfonden, Inger Ros förbundsordförande i Riksförbundet HjärtLung, och Karin Brand generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet.Kl 11.45 Prisutdelning ”Årets hjärt-lungräddare” med Inger Ros. Kom och lyssna på den drabbade och livräddaren som berättar om den dramatiska händelsen.
12.00-12.45. Lär dig hjärt-lungräddning. HLR kurs med uppblåsbar MiniAnne docka som du får ta med dig hem för fortsatt träning. På scen visar Lotta Ingemansson från Svenska Livräddningssällskapet och Andreas Claesson hur det ska gå till. HLR instruktörer finns på plats för att hjälpa till. Lär dig använda en hjärtstartare.
Musik med bandet Courtesy Of till kl 14.00 då evenemanget avslutas

Besök utställningen 11.00-14.00: Prova på Barn- HLR och luftvägsstopp, anmäl dig som SMS Livräddare, se var närmaste hjärtstartare finns placerad, prata med SOS-Alarm, testa en hjärtstartare, ge en gåva till den viktiga hjärtstoppsforskningen, träffa blåljuspersonal mm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>