Svenska vårdcentraler först i Europa att hindra hjärtsjukdom via smartklocka
Hem APP Svenska vårdcentraler är först i Europa att hindra hjärtsjukdom via smartklocka

Svenska vårdcentraler är först i Europa att hindra hjärtsjukdom via smartklocka

Publicerat av: Redaktionen

Två svenska vårdcentraler blir de första i Europa att använda medicinsk utrustning i smartklockor för att upptäcka och förebygga svår sjukdom.

För den som exempelvis är drabbad av hjärt- och kärlsjukdom kan det vara livsavgörande.

Tekniken i smartklockor har blivit så pass bra att läkare nu har tillgång till helt nya metoder för att rädda liv.
Nyare teknik kan rädda liv

Första vårdcentralen i Europa att mäta hjärtrytm på sina patienter via smartklocka är Hälsa Hemma vårdcentral i Göteborg och Stockholm, som har byggt in Apple Watch-teknik i sin egenutvecklade app.

Fabian Ruben är specialist i allmänmedicin och använder tekniken dagligen för övervakning av patienter som har problem med hjärtat

– För att kunna upptäcka potentiellt allvarliga hjärtproblem behöver man kunna göra mätningarna när patienten har symtom från hjärtat. Problemet många gånger är att hjärtrytmen är normal när patienten flera timmar senare dyker upp på vårdcentralen för undersökning, säger Ruben.

Även om tekniken i smartklockor är mindre exakt än i traditionella EKG-apparater, kan många smarta klockor svara lika bra på vissa frågeställningar som ett traditionellt EKG. Sammantaget ger det värdefull information till läkaren.

– Värdefullt för patienterna

– Vi på Hälsa Hemma vårdcentral inledde ett pilotprojekt i höstas där vi kopplade ihop Apple Watch med vår app. Projektet har gått såpass bra att vi nu kunnat erbjuda det till alla våra patienter. Tekniken har gjort det betydligt enklare för våra läkare att snabbt initiera mätningar och vi ser redan nu hur värdefull den här tekniken är för våra patienter, fortsätter Ruben.

Efter att mätningarna är gjorda kan läkaren avgöra om det krävs ett fysiskt möte med patienten för att ta ett traditionellt EKG, eller andra prover som kan ge mer information om patientens hälsa.

Svenska vårdcentraler först i Europa att hindra hjärtsjukdom via smartklocka– När man blir äldre ökar riskerna för hjärtproblem. När våra patienter söker hjälp i Hälsa Hemma-appen kan vårdcentralens läkare enkelt, efter godkännande av patienten, initiera mätningar av puls, EKG och syrehalt i blodet. Vi har många äldre patienter som har fått smartklockor av sina barn och jag vill gärna slå ett slag för att denna relativt billiga teknik kan upptäcka svår sjukdom i tid. Klockorna kan också larma vid fallolyckor, något som är mycket vanligt hos våra äldre, avslutar Ruben.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>