Linda Gustafsson
Hem APP Appen som hjälper stressade anhöriga

Appen som hjälper stressade anhöriga

Publicerat av: Redaktionen

Sjukdomar ställer tuffa krav på familjen.

Det vet Linda Gustafsson vars pappa drabbades av demens.

Nu utvecklar hon appen Bryr som hjälper anhöriga att hålla koll på alla praktiska saker som behöver göras och dela på ansvaret. Linda Gustafsson brinner för ny teknik och har bland annat varit IT-direktör på Sundsvalls kommun.

Nu driver hon startupen CIO Plus som utvecklar appen Bryr. Målgruppen är anhöriga till personer som behöver hjälp och stöd i hemmet, exempelvis på grund av demens.

Linda Gustafsson– Appen gör det möjligt att samordna kontakter, planera, följa upp och fördela arbetet anhöriga emellan vilket minskar oro och stress, säger Linda Gustafsson.

En betaversion släpps den 11 november på Appstore och Google Play.

– Det är på pappas födelsedag, säger Linda Gustafsson, som fick idén till appen när hennes far drabbades av demens 2019.

Linda berättar att hon kände sig ständigt otillräcklig, att det var svårt att hantera allt som pappan behövde hjälp med och att bevaka hans rättigheter.

– Hemtjänsten vände sig alltid till mig, vilket gjorde det svårare att få hjälp av andra i släkten. Det var också krångligt att kommunicera, det blev lätt missförstånd och konflikter eftersom det var en krissituation som vi alla reagerade olika på, säger Linda Gustafsson och tillägger:

– Med hjälp av Bryr kan man lägga undan känslorna och fokusera på det som behöver göras och följa upp att saker blivit gjorda av andra.

Vid sidan av appen kommer användarna också att kunna bli del av ett community där de kan utbyta erfarenheter och stötta varandra.

– Vi vill också koppla på fler digitala tjänster som underlättar vardagen för den vi bryr oss om och för de anhöriga, säger Linda Gustafsson.

En stor del av utvecklingsarbetet med appen har handlat om den känsliga frågan om hanteringen av personuppgifter.

– Det har vi löst med duktiga jurister och en Sundsvallsbaserad molnlösning. För Bryrs varumärke är det viktigt att visa att det finns en omtanke hela vägen och det känns så coolt att kunna erbjuda en lokalproducerad IT-lösning.

Bryr är ett av företagen i BizMakers inkubator.

– BizMaker hjälper mig förstå allt man ska göra som startup och både peppar och utmanar. Min affärsrådgivare Cecilia Nordlund har varit en fantastisk sparringpartner som curlat mig under vägen vilket behövs, säger Linda Gustafsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>