Här är årets finalister i Medtech4Health Innovation Award
Hem MEDICINTEKNIK Årets finalister i Medtech4Health Innovation Award

Årets finalister i Medtech4Health Innovation Award

Publicerat av: Redaktionen

Nu är årets tre finalister i Medtech4Health Innovation Award utsedda.

I år fick priset fler nomineringar än på länge.

Priset uppmärksammar goda förebilder när det handlar om att implementera medicinteknik i vardagen.

– Det är fantastiskt roligt att se så många bra och spännande nomineringar till årets Medtech4Health Innovation Award. Här finns många exempel på olika medicintekniska lösningar som förbättrar vardagen för både vårdpersonal, patienter och närstående, säger Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health.

Dessa tre tävlar om förstapriset i Medtech4Health Innovation Award 2023:

Egenprovtagning för antikroppar mot covid-19

Forskarna Mattias Forsell, Johan Nordmark samt Julia Wigren Byström, Umeå universitet, har utvecklat en metod för egenprovtagning för antikroppar mot covid-19. Metoden kallas världens mest känsliga antikroppstest och har använts för egenprovtagning i Region Västerbotten. I dag används produkten bland annat av Folkhälsomyndigheten för att planera vaccindosering hos riskgrupper.

AI-verktyg för tidigare och mer precis diagnostik av MS-patienter

Tobias Granberg, sektionschef Medicinsk enhet Neuroradiologi, Karolinska Universitetssjukhuset har tillsammans med partners utvecklat ett AI-verktyg för tidigare och mer precis diagnostik av MS-patienter vid MR-undersökningar. Med hjälp av tekniken kan också försämringar upptäckas tidigare och med större precision. AI-verktyget är det första i sitt slag att rutinmässigt användas som ett diagnostiskt stöd vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Hjärtbox för säkrare transport av hjärtan inför transplantation

Stig Steen, tidigare professor och överläkare, samt Johan Nilsson, överläkare och lektor på Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet, har utvecklat en transportbox för hjärtan inför transplantationer. Hjärtboxen kan tredubbla tiden ett människohjärta kan förvaras utanför kroppen utan att ge komplikationer för patienten. Metoden är ett resultat av mångårig forskning och har väckt ett stort internationellt intresse.

Här är årets finalister i Medtech4Health Innovation AwardHåll utkik på Medtech4Healths webbplats under våren för mer utförliga presentationer av de tre nominerade.

Nytt för i år är också att juryn också utser ett Patientens Pris till det projekt av samtliga nomineringar som bedöms göra störst nytta för patient, brukare och medborgare.

Vinnarna prisas den 23 maj, kl 16.00, på Nordens ledande e-hälsomöte Vitalis på Svenska Mässan, Göteborg. Vill du delta utan kostnad under Vitalis, anmäl dig här.

Här är årets jurymedlemmar:

  • Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator.
  • Lars-Ingvar Johansson, vid patientföreningen ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet.
  • Mattias Kjellkvistverksamhetsutvecklare inom område funktionshinder, Eskilstuna kommun.
  • Nina Lahti, ordförande i juryn, programledare för Stockholm Life Tech, och innovationsledare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Mats Palerius, vd för Zenicor Medical Systems AB.
  • Zacharias Sjöberg, vd för Seber Medical som är företaget grundat ur förra årets vinnare av Medtech4Health Innovation Award: Seewound.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>