Big data för att få aktuella svar på stora frågor
Hem NYHETERIT-LÖSNING Big data för att få aktuella svar på stora frågor

Big data för att få aktuella svar på stora frågor

Publicerat av: Redaktionen

Omkring 300 f.Kr. skapade de styrande i Egypten vad som skulle bli ett av antikens största ”big data”-projekt – biblioteket i Alexandria.

Forskare kom till Alexandria för att studera och lära, eftersom Big data för att få aktuella svar på stora frågor 2det var där data fanns. Många tillbringade hela sin livstid med att analysera informationen i biblioteket och använda den för att besvara den tidens stora frågor.

Till exempel skapade Euklides ett geometriskt system som lärs ut än i dag. Ptolemaios skapade en geografisk atlas som var det mest kompletta arbetet i sitt slag ända fram till renässansen. Eratosthenes använde den skugga som kastades av solljuset vid sommarsolståndet för att beräkna jordens omkrets, med häpnadsväckande noggrannhet. Dessa grekiska lärda förstod att den big data som lagrats på biblioteket var avgörande för de stora svar de sökte.

Idag samlar företag in avsevärt större datamängder än den som fanns i Alexandria, varje dag. Informationen som fanns i biblioteket i Alexandria skulle utan problem rymmas på ett USB-minne i fickan. IDC förutspår att de fem branscherna finans, fristående tillverkning, processtillverkning, nationella regeringar och professionella tjänster på egen hand kommer att ge upphov till investeringar i big data-analys på hela 63 miljarder dollar under det närmaste året. Dessa branscher kräver nya analysverktyg som inte bara använder datorkraft för att lagra big data utan också för att effektivt utvinna insikter ur den för att ge aktuella svar.

Här är några exempel på frågor som våra kunder tar hjälp av big data-verktyg för att besvara:

Kan genomikdata användas för att förbättra hälsoeffekter?

Kan vi nyttja den stora mängd data som är kodade i det mänskliga genomet för att förbättra vården? Inova Translational Medicine Institute analyserar genomet i syfte att utveckla förebyggande behandlingsmetoder och nya typer av behandlingar av sjukdomar. Dess databas av genomiska studier och kliniska prövningar innehåller miljarder datapunkter. Bättre nyttjande av dataanalys har gjort det möjligt för Inova att minska bearbetningstiden för förfrågningar från veckor till timmar.

Vilka är de grundläggande byggstenarna i universum?

Kan vi blicka in i atomkärnan för att främja vår förståelse för hur universum fungerar? Vid CERN studerar fysiker från hela världen den information som samlats in från samarbetet Large Hadron Collider (LHC). Inte bara måste CERN tillförlitligt lagra miljoner GB data per sekund som LHC producerar, de måste också förse forskare med dessa data på ett användbart sätt.

Vilka frågor behöver du ha svar på?

Trots att vi nu kan ge svar på allt mer komplexa frågor så har vi bara skrapat lite på ytan. Som exempel såg vi flera viktiga händelser under 2016 som ingen lyckades förutsäga. Att britterna röstade ja till Brexit och att Trump vann det amerikanska presidentvalet var två av dessa. Det finns dock viktigare frågor än att kunna förutspå valresultat. När och var kommer nästa stora jordbävning äga rum kan till exempel vara något som blir möjligt att förutse med hjälp av big data-analyser i framtiden. Vilka stora frågor tror du att modern teknik kan hjälpa oss att få svar på?

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>