Capitainer lanserar helautomatisk provhanterare
Hem MEDICINTEKNIK Capitainer lanserar en helautomatisk provhanterare

Capitainer lanserar en helautomatisk provhanterare

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknikbolaget Capitainer meddelar i dag att de lanserar en helautomatisk provhanterare som möjliggör storskalig screening och diagnostik med bolagets produkter för egenprovtagning.

Teknologin minskar effektivt antalet manuella arbetsmoment och reducerar tiden som laboratoriepersonal behöver lägga ner för att förbereda Capitainers prover för analys.

Capitainer lanserar helautomatisk provhanterareDen första enheten har levererats till Affinity Proteomics-Stockholm Unit vid SciLifeLab, ett ledande svenskt forskningscentrum inom biovetenskap, medicin och miljö.

Med den nya helautomatiska provhanteraren öppnar Capitainer upp för nya möjligheter inom storskalig diagnostik och screening genom egenprovtagning med hög precision och tillförlitlighet.

”Det nya instrumentet gör att vi kan hantera storskaliga studier på ett mycket effektivt och kvalitetssäkrat sätt. Vi har under flera år arbetat med Capitainers prover och utvecklat metoder för analys på många olika plattformar. Nu kan vi arbeta med stora projekt där vår infrastruktur och kunskap kan bidra till nya framsteg inom forskningen”, säger Claudia Fredolini, chef för enheten för Affinity Proteomics på SciLifeLab.

Capitainers patenterade produkter för egenprovtagning bygger på att patienten själv, eller med hjälp, tar sitt blodprov med hjälp av ett särskilt provtagningskort. Kortet är utformat för att automatiskt mäta upp en exakt mängd blod som sedan torkas och hålls skyddat i kortet. Provtagningskortet med blodprovet skickas sedan i vanligt brev till laboratorium för analys – utan krav på kyltransport eller specialförpackning.

Den nya helautomatiska provhanteraren PA496, (Pre-analytical Automation 4 x 96 for Capitainer), kan hantera stora volymer av provtagningskort och processa upp till 400 prover åt gången. Provhanteraren överför de torkade blodproven från Capitainers kort till avsedda platser i 96-hålsplattor. ID-numret på varje prov skannas och de torkade blodproven fotograferas för att säkerställa att provkvalitet och spårbarhet håller högsta standard.

”Lanseringen av den helautomatiska provhanteraren markerar ett betydande genombrott för Capitainers kommersialisering och innebär att vi nu kan implementera bolagets lösningar för egenprovtagning på storskalig nivå. Vi har arbetat hårt för att förkorta hanteringstiderna i laboratorierna och göra våra produkter enklare att hantera för laboratoriepersonalen. Det här stärker vår position som lösning för storskalig screening och diagnostik”, säger Christopher Aulin, vd för Capitainer.

PA496 har utvecklats i samarbete med Intema och tillverkas exklusivt för Capitainer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>