Hem EVENEMANG Dags för 28 000 niondeklassare att välja gymnasium

Dags för 28 000 niondeklassare att välja gymnasium

Publicerat av: Redaktionen

I år ska fler niondeklassare än någonsin i Stockholms län, Håbo och Gnesta göra sina val till gymnasiet.

Dags för 28 000 niondeklassare att välja gymnasium 3Den 21-23 november har dessa ca 28 000 elever möjligheten att komma till Gymnasiemässan där de träffar gymnasieskolor och andra aktörer för att få information och inspiration inför gymnasievalet. Totalt finns 169 utställare på plats.

Gymnasiemässan, som varje år arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö i samarbete med Gymnasieantagningen Storsthlm, är Sveriges största gymnasiemässa. Här får alla som ska göra sitt val till gymnasiet chansen att träffa representanter från så gott som samtliga gymnasieskolor, så att de kan få information och ställa frågor om deras utbildningar. På plats finns även branschorganisationer samt studie- och yrkesvägledare redo att diskutera gymnasievalet inför ansökan som görs i januari-februari.

Också elever i åttonde klass och vid introduktionsprogram, liksom föräldrar och andra vårdnadshavare, är välkomna till Gymnasiemässan som har gratis entré.

Inspirerande scenprogram

På Gymnasiemässans scen kommer det att hållas spännande och inspirerande föreläsningar, här är några exempel:
– ”Våga välja efter ditt intresse”. Skolverket ger tips och råd till dig som ska göra ditt gymnasieval. Det är lätt att bli stressad och orolig för att välja fel. Vad tycker du är kul och intressant?
– ”Vilka råd ger du som förälder och hur fungerar gymnasieskolan idag?”. Skolverket uppdaterar dig som förälder inför gymnasievalet.
– ”Jag lever min dröm”. De populära föreläsarna och eldsjälarna Caxton Njuki och Mohammed Mouaid berättar om hur du kan nå dina drömmar genom att skapa din egen verklighet.

Nästa steg: Öppet hus

Efter besöket på Gymnasiemässan i Älvsjö ska eleverna ha fått en bredare uppfattning om urvalet för att därefter kunna besöka Öppet hus hos de gymnasieskolor som de är intresserade av.
– Gymnasiemässan ger eleverna en överblick över alla utbildningar och skolor, men också en första chans att möta dem direkt. Den ger dem en möjlighet att träffa lärare och elever som kan svara på deras frågor. Besöket ska bidra till att öka elevernas medvetenhet och kunskap, ge dem nya perspektiv och väcka tankar inför gymnasievalet, säger Charlott Rydén, chef på Gymnasieantagningen Storsthlm, regionens antagningskansli, som kommer att finnas på plats för att svara på frågor om ansöknings- och antagningsprocessen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>