Digital teknik påminner om medicinen
Hem NYHETERIT-LÖSNING Digital teknik påminner om medicinen

Digital teknik påminner om medicinen

Publicerat av: Redaktionen

Mevia, Cecilia Dalman Eek, Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse, Steven Gallagher, Cerner

Digital teknik påminner om medicinen 1

Amanda Ledin, Mevia, Anders Persson, Sahlgrenska Science Park, Lena Sultanovic Magnusson, Business Region Göteborg, Jesper Hassel, Mevia, Linnea Olsson, Mevia, Cecilia Dalman Eek, Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse, Steven Gallagher, Cerner

Mevia är unika med att kommunicera i realtid utan externa läsare. Idag genomfördes ett besök hos Göteborgsföretaget – ett av flera bolag som anmält sig till eHealth Award 2017 – en utmärkelse som riktar sig till svenska småföretag inom digital hälsa.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO skulle förbättrad medicinsk följsamhet ge större hälsoinverkan än någon potentiell läkemedelsupptäckt. Mevias innovativa teknologi hjälper patienter att ta rätt dosering medicin i rätt tid och kommunicerar i realtid med läkare, patient eller närstående. Detta ökar följsamheten och därmed behandlingskvalitet och patientsäkerhet.

– Många människor har flera läkemedel samtidigt och statistiken visar att varannan person inte följer ordinationerna tillräckligt väl när det handlar om längre behandlingar”, säger Jesper Hassel, VD för Mevia, och tillägger:

– Just nu sammanställer vi utvärderingarna från ett äldreboende i Göteborg och hemtjänsten på Orust. På sikt hoppas vi kunna göra nytta för personer i alla åldrar.

Kommunikation i realtid
Slutanvändaren har varit involverad i utvecklingen och även i förbättringsarbetet av produkten då den främst riktar sig mot hemtjänsten och äldre patienter. Tekniken bygger på funktionella tryck. När medicinen tas ur förpackningen av patienten eller vårdgivaren skickas information via GSM-nätet till Mevias IT-system. Allt sker helt automatiskt och det är möjligt att skicka påminnelser till patienten eller till exempelvis hemtjänsten, i syfte att öka följsamheten.

Fröet som sedan skulle bli företaget Mevia såddes redan när Jesper Hassel gick på Chalmers entreprenörsskola i Göteborg. På Chalmers fick Jesper chansen att utveckla ett produktkoncept och undersöka marknadsmöjligheterna. Efter examen drev han projektet vidare tillsammans med en kollega och 2014 startades företaget Mevia.

Varför är digital hälsa viktigt?
– Den digitaliserade vården ger patienterna en högre vårdkvalitet och personalen får effektivare och mera ändamålsenliga verktyg. Att arbeta med digital hälsa är ett sätt att både förstärka sjukvården och utveckla näringslivet, säger Cecilia Dalman Eek, styrelseledamot i Sahlgrenska Science Park och vice ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse, som deltog under företagsbesöket hos Mevia.

Mevia var först ut att anmäla sig till eHealth Award – ett samarbete mellan Vitalis, Nordic Connected Health Star Track, Cerner och Sahlgrenska Science Park, med målet att uppmärksamma alla innovationer inom digital hälsa som finns i Sverige idag. Vinnaren presenteras av folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström på Vitalis den 25 april 2017. Läs mer om eHealth Award och registrera ditt företag här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>