Digitalt föräldrastöd i spelform ska hjälpa nyblivna föräldrar
Hem TEKNIK Digitalt föräldrastöd i spelform ska hjälpa föräldrar

Digitalt föräldrastöd i spelform ska hjälpa föräldrar

Publicerat av: Redaktionen

Genom ett digitalt föräldrastöd i form av ett spel kan nyblivna föräldrapar lära känna varandra på ett nytt sätt som föräldrar.

På Högskolan i Skövde har forskning inom vård och dataspelsutveckling mötts och resultatet är spelet Samspel.

Det digitala föräldrastödet kan nu användas vid föräldrakontakter både på barnmorskemottagningar och familjerådgivningar.

Att bli förälder är för många en stor omställning och såväl parrelationen som föräldraskapet sätts på prov när familjen växer. Caroline Bäckström, docent i reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa samt Henrik Engström, professor i informationsteknologi har tagit fram ett föräldrastöd i form av ett spel. Idén till ett digitalt föräldrastöd i spelform kommer från en dansk motsvarighet.

–Under en mässa visades danska frågespelet ”Samspil” som exempel på serious games och jag tänkte att det var väldigt bra. Spelet var då testat av 19 000 danska föräldrar och jag funderade på om det skulle gå att göra en svensk version som var anpassad till våra förhållanden, säger Henrik Engström.

Dataspel möter vård

Henrik Engström och Caroline Bäckström började prata om Samspil och tog kontakt med det danska spelföretaget för att få mer information. Upphovsmakarna bakom det danska spelet var positiva till en svensk version och gav Skövdeforskarna tillgång till allt deras material. Caroline Bäckström och Henrik Engström bestämde sig för att arbeta vidare med konceptet. Det resulterade i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt på Högskolan där dataspelsutveckling möter vård och drar nytta av varandras specifika kunskaper. Med sin bakgrund som barnmorska har Caroline kunnat bidra med många frågeformuleringar för det quizbaserade spelet och Henrik mer med spelkonstruktionen och rent tekniska lösningar.

Digitalt föräldrastöd i spelform ska hjälpa nyblivna föräldrar

Forskarna Henrik Engström och Caroline Bäckström på Högskolan i Skövde står bakom den svenska versionen av Samspel som är ett digitalt föräldrastöd i spelform och som lanserades i veckan.

–Det har hela tiden varit viktigt för oss att det ska vara ett kul spel. Vad som uppfattas som kul kan dock variera mellan olika individer. Det är därför vi behöver forska på Samspel, för att veta hur både föräldrar och personal uppfattar det, säger Caroline Bäckström.

Angelica Holst, barnmorska i Tidaholm, kommer under våren att börja arbeta som doktorand i projektet. Hennes uppgift är att forska på Samspel, samt att arbeta fram en ny version av Samspel som riktar sig till unga vuxna, utan barn

Tillsammans med barnmorskemottagningar

Skaraborgs barnmorskemottagningar, BVC och familjerådgivning har varit involverade i arbetet sedan våren 2020 och har visat intresse för att använda spelet i sina verksamheter.

–Vi ser att det här kan vara ett sätt för paren att bättre lära känna varandra och tala om hur man ser på olika saker. Syftet är lite hjälp till självhjälp. Att det både ska ge eftertanke och tillfälle till skratt, säger Caroline Bäckström.

Inledningsvis får varje spelare välja en figur och det finns 15 olika quiz: Medan vi väntar, Bara vi två och Livet som föräldrar för att nämna några. Frågorna handlar bland annat om hur man tror ens partner skulle reagera och agera i olika situationer, men också frågor om vem som kommer stanna hemma med barnet när det är sjukt. Spelet är gratis och finns att ladda ner från App Store och Google play till mobil eller surfplatta.

Spelet lanserades under gårdagen via ett stort Zoom-möte. Bland annat deltog vårdpersonal från Västra Götalandsregionen, medlemmar från Skaraborgs barnmorskeförening och personal från familjerådgivningar. Spelet är delfinansierat av Skaraborgsinstitutet. För att arbeta vidare med fler målgruppsanpassade versioner har forskarna Caroline Bäckström och Henrik Engström nu sökt medel hos bland annat Forte.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>