Hittills har 21 amerikanska sjukhus tecknat avtal med Dignitana för användandet av deras Dignicap. Bolaget är det första att få ett FDA-godkännande inom området skalpkylning.
” Vi är den enda leverantören som sjukhusen kan teckna avtal med på den amerikanska marknaden.” säger vd Jan Richardsson.
Lundabaserade Dignitana bryter just nu, som ensam FDA-godkänd aktör, ny mark i USA. Sedan Dignicap fick FDA:s godkännande i december i fjol har orderstocken fyllts på snabbt. Inom området skalpkylning finns ingen annan aktör med en teknisk produkt. I bästa fall kan patienterna själva få ta med sig mössor som fylls med is och manövrera dessa under behandling.
” De manuella mössorna kommer aldrig att bli FDA-godkä nda. Därför friskriver sig sjukhusen allt ansvar och har inte med den manuella skalpkylningen att göra.” , berättar Jan Richardsson.
För att motverka håravfall vid kemoterapi kan skalpkylning användas. Det är inget nytt påfund, men fram till Dignicaps® lansering fanns ingen reglerad teknik som hjälpte patienten och sjukhusen att utföra behandlingen. Dignicap® består av en silikonmössa med sensorer och nedkylningssystem. Mössan är kopplad till ett kylaggregat som från rumstemperatur under cirka 20 minuter sänker nivån på hårbotten ned till två, tre grader. I kliniska studier har det visat sig att upp till 80 procent av patienterna fått behålla upp till 50 procent mer av sitt hår.
”När vi startade den kliniska studien i USA bad FDA oss att avgränsa till omr ådet bröstcancer, vilket har gjort att v åra resultat och pressmeddelanden berört kvinnor. Nyligen behandlade vi v år första man. Men tekniken gör ingen skillnad på kön och fungerar på b å da. Generellt kämpar dock kvinnor mer för sitt h år än män och vi antar att efterfr ågan kommer att vara stö rre där.”
Jan Richardsson ska i nästa vecka över till USA för att besöka den årliga cancerkongressen ASCO i Chicago samt via en dialog med FDA arbeta vidare med ett bredare godkännande för DigniCap-systemet.
Okänt antal tecknade enheter
Under året ska avtal på 100 enheter uppnås i USA, det har Dignitana tidigare kommunicerat. Ännu har man inte offentliggjort hur många enheter som har tecknats med de amerikanska sjukhusen, bara att det totalt är 21 sjukhus som sedan januari slutit avtal med företaget. Beroende på hur många system ett sjukhus hyr in kan enheterna landa på en helt annan siffra. Enligt Jan Richardsson är det i dag ett ökande antal som har fler än ett system.
Processen för sjukhusen att beställa ett system underlättas av att sjukhusen inte behöver göra en kapitalinvestering då Dignitana inte säljer sina enheter, utan hyr ut dem. Beslutet om ett leasingavtal kan tas längre ner i beslutsordningen vilket sparar tid.
” Den månatliga hyreskostnaden för enheten är mellan 600-1.000 dollar. Sedan tar vi betalt för varje behandling, ’pay per treatment’. Varje behandling kostar 175-300 dollar. På l ång sikt hoppas vi att det blir en god affär.”
…men på kort sikt minskar intäkterna och omsättningen, något som visar sig i bolagets senaste kvartalsrapport. Under första kvartalet i år minskade nettoomsättningen till drygt 1 miljon kronor jämfört med 3 miljoner i fjol. Detta är väntat och något som Dignitana räknat med sedan tidigare.
Varje enhet klarar av att behandla två patienter samtidigt. Jan Richardsson säger att han aldrig sett ett sjukhus ha fler sittningar än två per dag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen, eftersom kemoterapi tar flera timmar. Med ett estimerat antal produktiva dagar på 200 stycken per år blir det ett maximalt antal om 800 behandlingar per år och system. Detta förutsätter att ett system är helt fullbokat, vilket inte bolaget räknar med. Dessutom har skalpkylningsmetoden sina begränsningar.
”Vissa cellgifter ä r för starka för oss. Dessutom är vi begränsade till att behandla solida tumörer. Fö r leukemi, där cancercellerna finns i blodvätskan, har inte Dignicap® den effekten.”
För att smida medan järnet är varmt och utvidga sin amerikanska organisation håller bolaget på att genomföra en riktad nyemission på 33,1 miljoner kronor samt en företrädesemission på 19,4 miljoner. Det sammanslagna kapitalet landar på 52,5 miljoner. I dag är fem personer verksamma i USA för Dignitana, enligt vd:n, och både fler säljare och installatörer behövs innan året är slut.
”Nästa generation Dignicap®, som är betydligt mindre och anpassat fö r en (1) patient, är dessutom under utveckling. Emissionskapitalet hjälper oss att utveckla produkten.”
Draghjälp fr ån Hollywood
För att marknadsföra sin produkt och skapa PR har Dignitana använt sig av ett lokalt PR bolag. Efter att ett sjukhus tecknat avtal i en stad tar bolaget kontakt med lokala tidningar och tv-stationer som gör ett inslag, vilket enligt vd:n alltid följt av att flera sjukhus i området hört av sig.
” Det låter grymt, men det finns pengar i att ta väl hand om sina cancerpatienter. För sjukhusen blir det en marknadsföringsfö rdel att erbjuda DigniCap.”
Och medietäckningen har varit gedigen. New York Times Science, Bloomberg, CBS Morning Show, NBC Evening News och Floridas Channel 7 är några av toppnamnen som berättat om Dignicap®. Oväntat hjälpte även skådespelaren Ashton Kutchner, med 17 miljoner följare på Twitter, till med bolagets marknadsföring.
”Plötsligt fick vi enormt mycket uppmärksamhet och förstod inte vad som hade hänt. Det var Ashton Kutchners tweet som satt oss i rampljuset. Den 17:e mars skrev han ’Groundbreaking device helps reduce hairloss during chemotherapy. This is a big step!’”.
På konkurrensfronten är det bara ett brittiskt bolag, Paxman, som har en icke-manuell mössa för skalpkylning. De är halvvägs igenom processen mot ett FDA-godkännande och trots att de inte har ett lika avancerat system som Dignitana välkomnar vd:n fler aktörer på marknaden.
”Enligt beräkningar är den amerikanska marknaden för skalpkylning värd omkring 400 miljoner dollar. Det är sv årt som ensam aktör att öppna den marknaden själv. Vi räknar kallt med framtida konkurrens och som det ser ut nu är det bara bra.”
Den uttalade strategin är dessutom att någon gång bli uppköpt. Dignitana ska vara ett enproduktsbolag som är riktigt duktiga på det de gör, enligt vd:n, för att till slut kunna integreras i en större aktörs organisation. Därför har man valt att lansera långsamt, för att inga överraskningar ska solka varumärket. Hittills har strategin varit framgångsrik.