Dräkt ger studenter möjlighet att känna på ålderseffekter
Hem ÄLDREOMSORG Dräkt ger studenter möjlighet att känna på ålderseffekter

Dräkt ger studenter möjlighet att känna på ålderseffekter

Publicerat av: Redaktionen

Går det att prova på hur det är att leva med bristande balans, skakningar och nedsatt hörsel? Genom så kallade äldredräkter ska elever och vård- och omsorgspersonal ges större förståelse för den situation som många vårdtagare upplever.

Khairullha Malaki studerar till undersköterska på Campus Mölndal. Han beskriver upplevelsen av att testa dräkten som en ögonöppnare.

Dräkt ger studenter möjlighet att känna på ålderseffekter

En student får testa dräkten som simulerar ålderseffekter. Foto: campus mölndal

”Jag har jobbat inom vården i fyra år men det är först efter att ha testat dräkten som jag verkligen förstår vad äldre upplever och känner varje dag. Det är otroligt viktigt att vi som elever får möjligheten att testa dessa dräkter innan vi börjar arbeta så att vi bättre kan förstå vad de äldre upplever, säger han.”

Äldredräkterna är av modellen GERT och används på flera universitet och högskolor runtom i Sverige och Europa. När användaren sätter på sig dräkten kan hen uppleva olika tillstånd som många äldre kan relatera till. Det kan vara till exempel bristande balans, skakningar, nedsatt hörsel eller synfel. Dräkterna kan även simulera allvarligare sjukdomstillstånd så som förlamning efter en stroke, grön starr och näthinneavfall.

”Om du ska arbeta inom vården så måste du ha en empatisk grundsyn och ett sätt att få det är just att själv testa på och förstå därför tror vi att de här dräkterna kommer att vara ett stort stöd i undervisningen, säger Marie Ternevi Ekvall, vårdlärare på Campus Mölndal.”

Ökad empati

Genom att kunna erbjuda eleverna en verklighetsbaserad upplevelse hoppas Marie att de förbereds i kontakten med äldre och får en bättre förståelse för brukarnas situation.

”Vi blir alla gamla och det är viktigt att du som äldre känner att den som ska stötta dig har en stor förståelse för det du upplever i din vardag. Tack vare att dräkterna består av många olika delar kan de användas separat beroende på vilket område du vill lära dig mer om. Verkligheten ser ofta ut så att vi drabbas av olika sjukdomar, då är det viktigt att kunna utbilda specifikt i olika sjukdomstillstånd, menar Marie Ternevi Ekvall.”

Studier från Corvinus-universitetet i Ungern visar att de simulerade tillstånden stämmer väl överens med verkliga sjukdomstillstånd och ålderseffekter. Dessutom visar forskning som har gjorts kring dräkterna att de har effekt på framför allt bemötande inom vården. En studie från Julius Maximus universitetet visar att elevers empati för äldre förbättras avsevärt efter användning av dräkterna.

Mölndals stads undersköterskor är först ut

I oktober kommer dräkterna användas för vidareutbildning av kommunens undersköterskor och vårdbiträden. Planen är sedan att integrera dräkterna som en del i utbildningen på alla Campus Mölndals vårdutbildningar.

”Detta är ny teknologi för oss och då vill vi såklart lyssna på åsikter och reflektioner från de som redan arbetar inom vården. De kan hjälpa oss att förstå hur vi bäst kan använda oss av dräkterna när vi sedan utbildar framtidens vårdpersonal, avslutar Marie Ternevi Ekvall.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>