1200 ambulanser i två regioner i Storbritannien utrustade med MobiMed.
Det jätteprojektet har sysselsatt Stockholmsbaserade Ortivus i flera år, men nu är leveranserna och installationerna klara och bolaget kan
höja blicken.
”För ett litet bolag som Ortivus har åtagandena i Storbritannien inneburit en utmaning och allt fokus har därför riktats dit. Men nu är vi igenom och intresset från andra kunder för det vi levererat är mycket stort.” , säger vd Staffan Eriksson.
Ortivus har funnits i 30 år och började inom sjukhusvården med hjärtövervakningssystem på kardiologkliniker på sjukhusen. Dagens flaggskepp, MobiMed Smart, har funnits i ungefär 10 år och är i dag Sveriges ledande system för övervakning av vitala parametrar (EKG, blodtryck och syremättnad) samt mobila elektroniska patientjournaler med kommunikation till sjukhusen för ambulanser. 14 av landets 21 landsting använder sig av MobiMed, vilket översätts till ungefär 450 stycken ambulanser.
MobiMed är både en mobil journaltjänst och ett kommunikationsverktyg. Ambulanspersonalen får i fält med sig en robust ”läsplatta” där patientens journal finns tillgänglig. Det kan t.ex. innebära såväl läkemedelshistorik som medicinsk bakgrundsinformation om patienten. Genom övervakning av patientens vitalparametrar får ambulanssjukvårdaren en första bild av patientens hälsotillstånd och hur akut det är vid olycksplatsen. Läsplattan är trådlöst uppkopplad till ambulansens övervakningssystem, såsom EKG, blodtryck eller syremättnad hos patienten. Denna information skickas i sin tur vidare till sjukhuset för eventuell bedömning av en specialist, t.ex. en kardiolog på hjärtkliniken. Visar EKG:t att patienten har en pågående hjärtinfarkt? Då kan ambulansen dirigeras direkt till hjärtkliniken där akut behandling kan starta, utan omvägen via sjukhusets akutmottagning.
”Detta är en oerhörd förbättring för ambulanspersonalen, tidigare har vi arbetat i blindo – helt utan information.” , har en av ambulansvårdarna i South Central Ambulance Service, England, Georgie Cole, sagt om projektet.
”Väl genomförd investering”
Medan bolaget har funnits i årtionden är Staffan Eriksson ny på sin post. Han klev in i bolaget i augusti 2016 och blev VD i oktober. Efter att ha anlyserat finanserna kan han nu konstatera att bolaget framförallt på grund av avtalet i Storbritannien, är kostnadstungt och att det frestat på Ortivus finanser att ta sig an ett så stort projekt. Avtalet är ett så kallat Managed Service-kontrakt där Ortivus både köper in, installerar och sköter om hårdvaran i de berörda ambulanserna, samt ombesörjer drift och vidareutveckling av systemet. Det var två engelska ambulanstruster, vilket går att jämföra med ett landsting, som avtalet omfattar. Totalt 1200 ambulanser.
”Jag väljer att se det som att vi har genomfört en viktig marknadsinvestering mot ambulansmarknaden i Storbritannien” , säger Staffan Eriksson. ”Vi har redan fått förfrågningar från andra truster i landet och räknar således med fler kunder. Lönsamheten ser ut att bli bättre framför allt från 2018 och framåt inom ramen för avtalet och vi har fått utmärkelse som bästa mobillösning inom ambulansvården under 2016. Projektet i Storbritannien har helt enkelt varit en succé.”
För framtiden har bolaget utformat en affärsplan som fokuserar på tre ben: lönsamhet, tillväxt och innovation. Lönsamheten, berättar VD:n, är god inom övriga affärer Ortivus har genomfört i Sverige, som mer liknat traditionell systemförsäljning. Även det engelska avtalet visar på större lönsamhetsgrad framöver, nu när utrullningen är helt klar. Samtidigt medger Staffan Eriksson att det finns fler marknader där Ortivus tekniska plattform skulle komma väl till hands. Äldreomsorgen, vårdcentraler i glesbygd eller sektorer med mycket fältarbete, såsom försvaret, nämns som intressanta alternativ.
”Vi tittar på om vår plattform kan anpassas till dessa affärsområden. Inom äldreomsorgen är majoriteten av de som bor på boendena också kroniskt sjuka patienter. Med ett mobilt övervakningssystem skulle en läkare på närmaste sjukhus kunna assistera den ansvarige läkaren för äldreboendet, och besluta om den sjuka behöver transporteras till sjukhuset eller om denne kan vara kvar på boendet med en viss justering i behandlingen. Det sparar mycket resurser, tid och patientbesvär att kunna göra sådana bedömningar på avstånd. När vi dessutom blickar ut över landet och tittar på glesbygden kan närmaste sjukhus vara 30 mil ifrån invånarna inom ett landsting. Då öppnar MobiMed Smart upp många möjligheter för såväl sjukvården som invånarna.”
”Inneburit en revolution”
Ortivus kommunicerar inte finansiella mål men ambitionen är att bolaget ska växa. Bland annat är det nya marknader som ska bidra till den framgången. Inom e-hälsolösningar är efterfrågan stor och VD:n menar att man är övertygad om att bolagets tekniska plattform kan möta en stor del av denna efterfrågan. Samtidigt är man inte utan konkurrens på området.
”Det finns helt klart konkurrens men jag vill påstå att ingen har ett så avancerat system som vi har i MobiMed. Våra konkurrenter erbjuder i olika grad någon eller några av vår totala mängd funktioner i sina system, men inte alls med samma bredd och storlek som vi.”
”Till exempel ger vi ett mycket större stöd till ambulanspersonalen i form av kliniskt beslutsstöd. Vi har inkluderat en mängd vitala parametrar, såsom ekg, blodtryck och syremättnad, för att de ska kunna diagnostisera patienten så snabbt som möjligt och sätta in rätt åtgärder. Kommunikationsmöjligheterna som MobiMed och andra e-hälsolösningar ger kan innebära en revolution i behandlingen av patienter.”