108 925 frukostar blev motvikt till Black Friday – nu startar Frukoströrelsen 2022
Hem LIVSSTIL En summa av 108 925 frukostar blev motvikt till Black Friday – nu startar Frukoströrelsen 2022

En summa av 108 925 frukostar blev motvikt till Black Friday – nu startar Frukoströrelsen 2022

Publicerat av: Redaktionen

Den 29 november är det återigen dags för Giving Tuesday – den globala motrörelsen till konsumtionshögtiden Black Friday.

För femte året i rad samlar Räddningsmissionen in bidrag till sitt frukostcafé, där en swish på 20 kronor blir till en frukost för en person som lever i hemlöshet och social utsatthet.

Förra året genererade insamlingen kallad Frukoströrelsen 2 178 515 kronor, en summa motsvarande hela 108 925 frukostar.

I år arbetar Räddningsmissionen för att möta ett större behov än tidigare, och bjuder nu in göteborgarna för att hjälpa till.

I år får Räddningsmissionens populära initiativ draghjälp av flera göteborgsprofiler, bland andra rockstjärnan Mikkey Dee, OS-atleten Khaddi Sagnia, artisten och programledaren Lotta Engberg samt Hanna Olvenmark från Portionen under tian. Uppmaningen är att swisha 20 kronor, en gåva som omvandlas till frukost, gemenskap och andra insatser för personer i hemlöshet och social utsatthet. Privatpersoner, liksom företag, uppmuntras att sprida sitt engagemang i sociala medier bland vänner, familj och kollegor.

På Räddningsmissionen är tacksamheten stor över givarnas engagemang under föregående Giving Tuesday.

108 925 frukostar blev motvikt till Black Friday – nu startar Frukoströrelsen 2022– Räddningsmissionens Frukoströrelse har blivit ett bevis på hur mycket värme som ryms i Göteborg när vi går ihop för en gemensam angelägenhet – alla människors rätt till trygghet och samhörighet. I år behöver vi hjälpas åt mer än någonsin och visa att Göteborg är Sveriges mest medmänskliga stad, säger Räddningsmissionens biträdande direktor och insamlingschef Katerina Ingenlath.

En tuffare situation i år

För de som redan lever i utsatthet har situationen blivit ännu tuffare i och med ökade priser och levnadsomkostnader. På Räddningsmissionen märks det ökade behovet genom att allt fler människor behöver stöd för att få sina basala behov tillgodosedda.

– Den här hösten har antalet telefonsamtal och besök ökat från personer som inte får maten på bordet att räcka till. Våra gäster på frukostcaféet på Vasagatan lever ofta i en osäker tillvaro och upplever stor ensamhet. Många som lever i utsatthet uttrycker att det är livsviktigt med den trygga punkten som frukostcaféet utgör, säger Patrick Hansén, verksamhetschef inom hemlöshet på Räddningsmissionen.

Räddningsmissionens frukostcafé har öppet fyra dagar i veckan. Varje dag kommer över 100 besökare till caféet för att äta en god grötfrukost, värma sig och ta en dusch. Personalgruppen på caféet består av socialarbetare, pastor och diakon som hjälper till med myndighetskontakter, telefonsamtal eller annat stöd till den som behöver.

Initiativet Giving Tuesday startades år 2012 och engagerar idag miljontals människor världen över. Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, har som målsättning att dagen ska bli mer uppmärksammad än Black Friday – en period där svenskarna varje år konsumerar cirka 10 miljarder kronor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>