FemTech-bolaget tar in 10,5 miljoner – nu ska Ella revolutionera den eftersatta kvinnohälsovården
Hem TEKNIK FemTech-bolaget tar in 10,5 miljoner – nu ska mobilapplikationen Ella revolutionera den eftersatta kvinnohälsovården

FemTech-bolaget tar in 10,5 miljoner – nu ska mobilapplikationen Ella revolutionera den eftersatta kvinnohälsovården

Publicerat av: Redaktionen

I vår lanseras den första versionen av den medicinska mobilapplikationen Ella som ska hjälpa till att förebygga och behandla besvär under och efter graviditeten.

Kvinnors hälsa är ett historiskt försummat område men har de senaste åren fått allt större uppmärksamhet tack vare den växande trenden inom FemTech.

Nu backas Ella av flera investerare som vill bidra till förändring av kvinnohälsovården.

Investerare ser Ellas värde och potential

I augusti 2021 stängde Ella en investeringsrunda på drygt 6 mSEK, och nu senast i mars 2022 stängdes en runda på över 4,5 miljoner. Bland de som har investerat i den senaste rundan finns Johan Bloom och Lars Lindgren på Add Health Media, och Joo Emmy Sundström som investerat i de techdrivna hälso- och tjänstebolagen Doktor.se och Dryft.

FemTech-bolaget tar in 10,5 miljoner – nu ska Ella revolutionera den eftersatta kvinnohälsovårdenInvesterar gör även Ninke Liebert, verksjurist med gedigen erfarenhet av offentlig förvaltning, tillsammans med Anders F. Börjesson, affärsjurist verksam inom venture capital-investeringar, som attraherades till Ella genom sina egna erfarenheter av svensk förlossningsvård. Ella backas dessutom av Monika Lindquist, Marketing & Communications Director på Visual Art, och Johan Hasselblad, Head of Funding & Sustainability på Hypoteket.

I den senaste rundan finns även Louise Engwall Edholm, ägare och VD på Engco Invest, som brinner för kvinnohälsa och sätter fingret på Ellas värde utifrån sina personliga erfarenheter.

– Som investerare vill jag gärna stötta verksamheter med kvinnliga grundare och särskilt inom health tech.

Kvinnohälsa är även något jag brinner för och gärna engagerar mig i. Jag är själv mamma till två killar och hade önskat att Ella funnits under mina graviditeter och gett mig stöd genom speciellt förebyggande fysioterapi. Jag hoppas och tror att Ella kan hjälpa kvinnor under en väldigt viktig och på många sätt skör och omvälvande period i livet, berättar Louise Engwall Edholm.

Hyllas både av näringslivet och av folket

Sedan bolaget bildades har Ella handplockats av både SEB Innovation Forum, SHIFT och prisats av den namntunga juryn i tävlingen 60SecondPitch anordnad av Vaam med techprofilen Josef Fallesen bakom rodret.

– Ella är riktigt bra. Om Ella är internationellt kapabla så har de en unik chans eftersom den svenska barnmorske- och mödravårdsrollen är på internationell frammarsch, säger Pär-Jörgen Pärson från Northzone, jurymedlem i 60SecondPitch där Ella korades till vinnare.

Juryn bestod även av Susanne Najafi, Johnny Warström, Tatiana Shalalvand, Pernilla Ramslöv och Saeid Esmaeilzadeh. Utöver juryvinsten mottog Ella även priser värde 400 000 kronor och den hedervärda titeln ”People’s Vote”.

Få hjälp med graviditetsrelaterade besvär direkt i mobilen

Ella är en medicinsk app vars syfte är att komplettera både mödravården och eftervården. I appen kommer gravida och nyförlösta att tilldelas en personlig fysioterapeut som följer kvinnorna under hela graviditeten och tiden efter förlossningen.

Tillsammans med sin fysioterapeut skapas en individanpassad plan med digitala vårdmöten och evidensbaserade träningsprogram som löpande uppdateras allt eftersom förutsättningarna förändras. Programmen kan både förebygga och behandla graviditetsrelaterade besvär, vilket drabbar minst 90 % av alla som genomgår en graviditet i någon omfattning, och hjälper även kvinnan att nå upp till rekommenderad mängd fysisk aktivitet.

Visionen med Ella är att erbjuda stöd från flera olika vårdyrken, där psykolog och dietist står näst på tur.

– Det unika med Ella till skillnad från nätläkare, är att vi verkligen tar till vara på teknikens fördelar. Vi bygger smarta algoritmer och funktioner som både skapar goda möjligheter för skalbarhet och ett stort värde för användaren, långt bortom vårdmöten, säger Emelie Hollsten, VD och grundare på Ella.

I appen kommer det framöver att finnas artiklar, podcasts och kurser så att det finns något nytt att lära eller upptäcka varje dag. Det utvecklas även en AI som förutspår besvär och rekommenderar rätt vård vid rätt tidpunkt.

– Det som driver oss är att kunna erbjuda ett tryggt och tillgängligt stöd till kvinnor som är gravida eller nyss har fött barn. Vi vill hjälpa till att förutspå, förebygga och behandla dom vanligaste fysiska och mentala besvären, som tyvärr idag allt för ofta faller mellan stolarna, berättar Emelie Hollsten.

Ägs och förvaltas av kvinnor – med örat mot asfalten

Grundarteamet bakom Ella består av en fysioterapeut, dietist, barnmorska och en erfaren entreprenör och föräldracoach. Grundarna använder idag sina plattformar i sociala medier för att utbilda inom hälsa och föräldraskap, och hoppas kunna bidra med ännu mer genom Ella.

– Som en tidigare elitgymnast har hälsa alltid varit ett brinnande intresse hos mig. Tack vare en depression under mina tonår förstod jag tidigt värdet av både fysisk och mental hälsa och hur viktigt det är att vi tar hand om oss själva. Nu när jag är mamma har min passion för hälsa gift sig med kärleken för moderskapet. Ella är verkligen min dröm, säger Emelie Hollsten (@emeliehollsten), grundare och VD, 60 000 följare på Instagram.

– Jag älskar att inspirera människor till god och hälsosam mat, lagad på ett enkelt sätt. Jag märker i mitt yrke att många krånglar till det och är rädda för vissa typer av mat. Jag vill få bort den rädslan och sprida matglädje. Mat ska vara en härlig del av livet och ge oss allt vi behöver för att må så bra som möjligt, säger Stina Algulin (@stinasmat), medgrundare och dietist, 20 000 följare på Instagram.

– Jag brinner för att sprida kunskap om och normalisera födande, amning och den nära respektfulla relationen mellan förälder och barn. Det jag önskar allra mest är att jag kan bidra till att hjälpa föräldrar, framförallt kvinnor, att våga ta kontroll över sina födslar och sitt föräldraskap, berättar Asabea Britton (@asabea), medgrundare och barnmorska, 80 000 följare på Instagram.

– Att få tillgång till en fysioterapeut under och efter graviditeten borde vara lika självklart som att få hjälp med rehab efter en vanligt förekommande idrottsskada. De allra flesta drabbas av muskuloskeletala besvär i någon omfattning i samband med en graviditeten, något som vi både kan behandla och i vissa fall förebygga med hjälp av individanpassad fysioterapi, berättar Frida Johnson, medgrundare, fysioterapeut och verksamhetschef på Ella.

En kvalitetssäkrad och medicinteknisk produkt

Ella kommer att vara CE-märkt vid lansering i vår. Det innebär att appen är en kvalitetssäkrad medicinteknisk produkt.

– Vi vill bli en vårdgivare som både förebygger och behandlar besvär och komplikationer under graviditet och postpartum. En CE-märkning innebär att alla råd och program i Ella är evidensbaserade och att hela produkten är kvalitetssäkrad enligt europeisk standard för medicintekniska produkter, berättar Frida Johnson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>