Nu lanserar TikTok ”5 steg framåt”
Hem UNDERSÖKNING Finnar och skönhetsideal skapar stress i vardagen bland tonåringar

Finnar och skönhetsideal skapar stress i vardagen bland tonåringar

Publicerat av: Redaktionen

Finnar och fet hy påverkar många tonåringars självkänsla och särskilt tonårstjejer upplever att skönhetsideal skapar stress i vardagen.

Samtidigt anser många tonårsföräldrar att det är svårt att prata om hudproblem med sina barn.

Det visar en färsk undersökning som Kronans Apotek låtit genomföra.

Hudproblem är vanligt i tonåren. En ny undersökning visar att så många som var tredje tonåring upplever problem med fet eller oren hud. Lika många har fått negativa kommentarer från sin omgivning kring sin hud. En majoritet av ungdomarna uppger även att detta har en påverkan på självförtroende och självkänsla.

– Dagens skönhetsideal skapar stress för många ungdomar. Det är mycket vanligt med fet och finnig hy i tonåren men det är viktigt att inse att varje hud är unik och att den förändras genom hela livet, menar Elin Levin, hudterapeut på Kronans Apotek.

– Det gäller att skydda huden redan innan den blir irriterad, att skapa goda vanor såsom att äta näringsriktigt, dricka tillräckligt mycket och använda milda och återfuktande rengöringsprodukter berättar Elin Levin.

Nu lanserar TikTok ”5 steg framåt”– Det behöver inte vara så svårt, det viktiga är att man tar hand om sin hud genom tre enkla steg – rengöra, återfukta och behandla. Genom att tidigt etablera en daglig hudvårdsrutin kan man lättare vinna kampen mot finnar och pormaskar, säger Elin Levin.

I undersökningen har även föräldrar tillfrågats kring hur de ser på kommunikationen med sina tonåringar. Resultaten visar att det inte är helt enkelt att som förälder veta hur man ska hjälpa sitt barn. Varannan förälder anser att de har svårt prata med sin tonåring om hudproblem.

För att förebygga hudvårdsproblem gäller det även att ha en fungerande hudvårdsrutin. Men resultaten från undersökningen visar att många tonåringar har svårt att skapa en rutin, främst då de tycker att det är tråkigt och att det tar för lång tid att se resultat.

Resultat från undersökningen:

Föräldrar:

 • En majoritet av tonårsföräldrarna anger att de har barn med hudproblem
 • 36 procent anger att deras barn har fet eller oren hud (11 procent akne)
 • Varannan förälder har svårt att prata med sin tonåring om hudproblem
 • Varannan förälder anger att deras tonåringar påverkas av sina hudproblem
 • Tre av tio anser att deras tonåringar får sämre självförtroende/självkänsla

Tonåringar:

 • Sex av tio tonåringar anser att de påverkas på olika sätt av sina hudproblem
 • Tre av tio tonåringar anser att de får sämre självförtroende/självkänsla
 • Många tonåringar (37%) anser att skönhetsideal skapar stress och påverkar självkänslan. Det är mycket vanligare bland unga tjejer (57%).
 • Många tonåringar (36%) har fått negativa kommentarer från sin omgivning kring sin hud
 • De flesta tonåringar vänder sig till sin mamma för att få hjälp med sina hudproblem (70%). Särskilt vanligt är det bland killarna. Tjejerna söker mer på Internet.
 • Tonåringarna anser inte att de kan så mycket om hudvård, särskilt inte killarna.
 • Varannan tjej och var fjärde kille använder hudvårdsprodukter mot finnar.
 • En majoritet av tjejerna och var fjärde kille har en daglig hudvårdsrutin.
 • Tjejerna lägger mycket mer tid på hudvård än killarna, fyra av tio tjejer lägger minst en halvtimme om dagen.
 • De största utmaningarna med en hudvårdsrutin är att det är tråkigt samt att det tar lång tid att se resultat.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>