Dagens Sverige är inte så hälsosamt som man skulle kunna tro.
Vi kan mer om hälsa än någonsin förr, det finns otaliga dieter och trender och metoder att följa, och i princip oändligt med information. Men trots att antalet gym har tiodubblats de senaste 10 åren finns det fler överviktiga idag än för ett årtionde sedan. Bara en minimal förändring har skett under dessa år, all kunskap och information till trots.
Jonas Eriksson och hans företag Premium Lifestyle Club har som mål att aktivt och konkret medverka till att bryta den trenden, till att på allvar påverka den nationella hälsostatistiken.
Det är ett ambitiöst mål. Men varför satsa på just denna målsättning?
“Jag har en bakgrund inom personlig träning, och insåg att även om jag hade kunskap och gjorde upplägg för personerna jag arbetade med, så blev det inga långsiktiga, hållbara förändringar. Jag märkte att gymmen inte har svaren som skapar den djupare förändring som folk är ute efter. De har bra maskiner, gruppträningar, med mera, och en PT kan visa dig maskiner eller pusha, men det räcker inte.
Idén till Premium Lifestyle Club växte fram successivt och själva företaget grundades för ett år sedan. Det vi gör är att hjälpa en person från ett läge till ett annat ur ett helhetsperspektiv. Vi stöttar dem i att förändra hela sin livsstil, och ser till att det man ändrar på har förutsättningarna att hålla i längden. Det finns inget annat företag som jobbar så här idag, konceptet är helt nytt“,berättar Jonas Eriksson, grundare till Premium Lifestyle Club.
Premium Lifestyle Club är vad det låter som – en plats och ett sammanhang där du får bygga upp en väl fungerande och hållbar livsstil. Utifrån individuella förutsättningar bygger Jonas och hans kollegor upp ett program där de som verkligen vill ändra sina liv och vardagliga vanor får hjälp att lägga om sömn, kost, motion och andra rutiner. Kunderna får stöttning både genom fysiska träffar och digitalt på distans via telefon, mail och videosamtal. Programmet pågår 8-16 veckor och är designat så att det redan från vecka ett passar den mat man gillar, den träning man kan tänka sig och det liv man lever.
“Allt du gör i vecka ett ska man fortsätta med. Det är ingen idé att göra något vecka ett om vi inte tänker göra det vecka 50! Det vi fokuserar på här är att all förändring som vi gör ska ske på ett sätt som håller över tid, för utan ett hållbart och anpassat sätt så håller det inte i längden. Det vi vill motverka allra mest är att se folk hoppa från kur till kur, pendla mellan dieter, sikta på kortsiktiga lösningar och spendera pengar i onödan”, säger Jonas.
Hållbar livsstil är enda vägen
Hållbarhetstänket är viktigt. När 9 av 10 faller tillbaka efter att ha följt någon av alla de dieter och trender som finns, förstår man att det inte handlar om kortsiktiga lösningar.
“Visst kan man skapa förändring, men man faller tillbaka till samma vanor, vikt och mentala plats som tidigare. Om man jämför detta kortsiktiga tänk med statistiken som finns över exempelvis mental ohälsa så ser man att det hänger ihop – många klara inte att skapa en hållbar livsstil, och vi ser att statistiskt sett så lever vi inte hållbart och hälsosamt alla trender och kunskap till trots. Samhället är inte alls så hälsosamt som man kan tro.”
Förändring på djupet
Dagliga vanor. Vardag. Rutiner. Dessa begrepp känns så bekanta och som en så stor del av våra liv, men ändå lyckas många inte alls få ordning på vardagen och skapa konstruktiva vanor som stöttar upp i allt som behöver göras.
“Idag lever vi i ett samhälle där många lever på ytan. Vi vill att det ska se ut som att vi mår bra. I sociala media visar vi 1% av vårt liv, men resten vill vi inte visa. När man kommer till mig vill jag veta vad grunden till varför man mår som man mår är. Jag vill veta om det är oro, ångest eller något annat, så att vi hittar det som är det egentliga problemet.
När man bygger upp sina vardagliga vanor från grunden gör man det för att få mer energi, ork och fokus för att kunna ta tag i delarna i livet som man vill ta tag i. Energi är grundläggande för att vi ska orka leva som vi vill leva – närvarande med våra barn, jobba som vi vill, och ha en fysisk fungerande kropp utan smärta. Allt kommer tillbaka till sömn, kost, träningsvanor. Det är detta som utgör grunden för om vi har energi och ork i vår vardag eller inte.”
Målet att på allvar påverka hälsostatistiken
Under våren och resten av året fokuserar företaget på att komma igång med deras nya app som möjliggör en helt annan spridning av tjänsten och möjlighet att coacha ännu fler människor personligen, och även på att testa konceptet i Norge.
Språngbrädan hos Connect har hjälpt till att få både fokus, riktning och energi.
“Processen har varit oerhört givande och det har varit viktigt för mig att få någon som ifrågasätter mig, hur jag har tänkt inom vissa områden – allt från avtal till expansion, eftersom jag är så fokuserad på hälsan och jobbet i sig. Språngbrädan har hjälpt mig se vilka delar som behövs för att expandera, sprida budskapet och kunna hjälpa fler människor.”
Även mentorn Tomas har varit ett stort stöd för att bland annat förfina målsättningarna, även om det inte är brist på varken mål eller vision hos Premium Lifestyle Club.
“Vårt mål är för verksamhetens del att expandera både personal, själva verksamheten och att nå ut med budskapet om den hållbara livsstilen i Sverige. Men det riktiga målet, vårt varför, är att påverka och generera en markant förändring i hälsostatistiken”, konstaterar Jonas med eftertryck.
“Vad är rätt för mig?”
Många drunknar idag i information men suktar efter visdom. Man vill veta vad är rätt för en själv. Vilket tips, kur eller diet är “rätt”?
“Den första frågan vi ställer är “Vad är rätt för dig?”. Och det är en fråga som verkligen inte har ett standardsvar, utan beror på en massa faktorer som avgör om man äter, lever och rör på sig “rätt” eller utifrån vem man är, vad man har för bakgrund och vad man vill åstadkomma för sig själv.”
De som söker sig till Premium Lifestyle Club är inte atleter eller de som redan tränar flera gångar i veckan, utan främst de som behöver hjälp att göra en livsstilsförändring.
“Många hittar oss efter de har gått igenom utmattning, utbrändhet, depression eller annat livsomvälvande, och som inser att de behöver förändra hela sin livsstil. Den som behöver hjälp att ta sig till en helt annan livsstil och etablera helt andra vanor är alltså den som kan bli mest hjälpt av konceptet.”, avslutar Jonas Eriksson.