Getinge΄s  Servo-ventilatorn som fängslade den medicinska världen
Hem TEKNIK Getinge΄s Servo-ventilatorn som fängslade den medicinska världen

Getinge΄s Servo-ventilatorn som fängslade den medicinska världen

Publicerat av: Redaktionen

För över 50 år sedan lanserade Getinge världens första flödesstyrda ventilator med ett snabbt reglersystem – Servo-ventilatorn.

– Våra ventilatorer har alltid varit synonyma med innovation, tillförlitlighet och hållbar kvalitet. Dessa nedärvda värden kommer fortsätta att definiera morgondagens Servo-ventilatorer, säger Anders Häggström, Global Product Manager på Getinge.

När Servo-ventilatorn lanserades i början av 1970-talet var den ett vetenskapligt underverk som fängslade den medicinska världen genom att bana väg för personligt anpassad ventilation och förändra synen på ventilation inom intensivvården. En ventilator kallas också för respirator. Den ser till att syre kommer in i lungorna och koldioxid lämnar kroppen.

– Det var en liten, tyst men kraftfull elektronisk enhet som utmanade konventionell visdom och omedelbart reagerade på förändringar i patienternas behov. Servo-ventilatorn är inte bara ett tekniskt underverk – det är ett integrerat tankesätt i vårt DNA, säger Anders Häggström, Global Product Manager på Getinge.

Getinge΄s  Servo-ventilatorn som fängslade den medicinska världenHan fortsätter:

– Denna övertygelse har drivit vår strävan att upptäcka nya tekniker för behandling av kritiskt sjuka patienter. Vi utvecklar och uppfinner ständigt behandlingar och innovativa lösningar med målsättningen att patienten ska kunna avvänjas från ventilatorhjälp så snabbt och säkert som möjligt. I slutändan leder det till bättre resultat, samtidigt som det kräver mindre resurser.

Dagens Servo-ventilatorer har utvecklats utifrån mer än 50 års nära samarbete med sjukvårdspersonal över hela världen. De erbjuder ett brett utbud av lägen och behandlingar, såsom banbrytande Neurally Adjusted Ventilatory Assist (NAVA), där patientens neurala andningsdrift styr Servo-ventilatorn.

– De fysiologiska utmaningarna och riskfaktorerna med mekanisk ventilation, vilka blev extra tydliga under Covid-19-pandemin, innebär att Servo-ventilatorn har en viktig funktion att fylla. Dess kraftfulla verktygslåda är lätt att förstå och ger rätt skydd, för varje patient vid rätt tidpunkt, förklarar Anders.

Dessutom erbjuder Getinge ventilation för barn för att hjälpa för tidigt födda barn att andas lättare och mer naturligt i takt med ventilatorn, så att deras energi kan bevaras.

– Varje litet barn som läggs in på neonatal intensivvårdsavdelning förtjänar att få bästa möjliga chans i livet, och med vår Servo-ventilatorteknik på plats kan man minimera riskerna för deras fysiska och mentala utveckling så mycket som möjligt,säger Anders.

– Våra ventilatorer har alltid varit synonyma med klinisk innovation, tillförlitlighet och varaktig kvalitet. Dessa nedärvda värden kommer att fortsätta definiera morgondagens Servo-ventilatorer för att möta de nya kliniska behoven i vår oförutsägbara värld.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>