GoGlad är spelet som motiverar till rörelse genom gamification.
Ett digitalt spel med syfte att göra livet rörligare och roligare och som i första hand riktar sig till ungdomar och vuxna med intellektuella funktionsvariationer. Hushållningssällskapet Väst startade upp projektet GoGlad i augusti och utvecklingen pågår nu för fullt tillsammans med IUS Innovation. Projektet är finansierat av Arvsfonden.
-Tanken är att du ska kunna gå ut några kvarter, hitta virtuella frön, plantera dem, ta hand om dem, skörda dem för att sedan laga till olika recept för att ta dig vidare i spelet, säger Kristina Björkman, konceptutvecklare och senior rådgivare på IUS innovation.
Appen är kostnadsfri, utan annonser och fullständigt fokuserad på glädjefylld användarnytta. Möjligheten att odla virtuella grönsaker några kvarter bort kan förändra ett stillasittande och ensamt liv. Att röra på sig tillräckligt är en utmaning för de flesta och för personer med funktionsvariatoner behövs det ännu mer motivationsarbete.
-Vi vet, både genom forskning och genom praktisk erfarenhet, att övervikt, stillasittande och ensamhet är stora och växande problem bland personer med intellektuella funktionsvariationer. Med GoGlad blir en vanlig enkel promenad extra stimulerande och har ett roligt mål. Rörelsen kommer på köpet, säger projektledare Cecilia Sassa Corin, Hushållningssällskapet Väst.
Ökade sociala kontakter
Dessutom skapas nya mötesplatser både virtuellt och i verkligheten. Spelarna kan hjälpa varandra att ta hand om grödorna, och de kan delta i gemensamma evenemang.
– GoGlad är banbrytande på många sätt, användarna kommer hela tiden att vara med och utveckla appen under hela tre års tid. Vi vill vara säkra på att det blir ett motivationsverktyg som på riktigt gör skillnad. Den fysiska aktiviteten är förstås viktig, men jag tycker också att möjligheten att öka den sociala och psykiska livskvaliteten är så fantastisk, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare och ansvarig för projektet, Hushållningssällskapet Väst.
Anpassad efter målgruppen
Idéerna om hur spelet ska kunna anpassas är många, och exakt hur det slutar vet ingen idag, eftersom appen ska växa fram tillsammans med målgruppen. Men oavsett slutresultat så kommer den tydliga pedagogiken att öka kompetensen i vardagen. En första version av spelet planeras att testas till våren.
-GoGlad-appen skapar morötter i dubbel bemärkelse. Att ta hand om något eget. Att plantera, vårda, skörda och gå till en virtuell affär med skördeöverskott för att få ihop ingredienser till recepten, som är både hälsosamma, goda och miljösmarta. Det ger självförtroende och självkänsla. Och förhoppningsvis kan det även locka till odling och matlagning i det verkliga livet, säger Lotta Persson, styrgruppsmedlem och stödassistent för personer med intellektuella funktionsvariationer i Alingsås.