Läkemedelsautomater inom hemtjänsten ger stöd och skapar självständighet
Hem ÄLDREOMSORG Läkemedelsautomater inom hemtjänsten ger stöd och skapar självständighet

Läkemedelsautomater inom hemtjänsten ger stöd och skapar självständighet

Publicerat av: Redaktionen

Med målsättningen att öka den enskildes självständighet införs nu läkemedelsautomater inom hemtjänsten i samverkan med hemsjukvården.

Lugnviks hemtjänst är först ut i kommunen att introducera automaterna.

– Satsningen är ett samarbete mellan kommunens enheter för hälso- och sjukvård samt äldreomsorg, så under förra veckan gick hemtjänstpersonal och sjuksköterskor en utbildning i hur automaterna sköts, berättar David Wiklund, verksamhetsutvecklare välfärdsteknik och samordnaren Isabell Karlsson fortsätter:

– Kramfors kommun har i ett inledningsskede köpt in tio läkemedelsautomater och Lugnvik är utvald att starta införandet bland personer som har behov av stöd att ta sina mediciner och som gett sitt samtycke.

Rätt dos vid rätt tid

En läkemedelsautomat är precis det som ordet antyder; ett hjälpmedel som påminner om när det är dags att ta sin medicin. Den kan liknas vid ett digitalt medicinskåp, som laddas med en rulle för två veckor där tabletterna finns i portionspåsar enligt den dos som läkaren ordinerat.

Läkemedelsautomater inom hemtjänsten ger stöd och skapar självständighet

Gunilla von Bergen- Lodnert från upphandlade leverantören Evondos instruerar Ida Strömberg, Conny LIndroth, Kirsi Ripatti och Camilla Westin hur automaten laddas och ger tips om hur den sköts på bästa sätt.

Via ljud, ljus och tal aviserar automaten vid den inprogrammerade tiden att det är dags att ta medicinen. Påsen är förklippt och enkel att öppna. Skulle personen av någon anledning missa att ta medicinen kommer flera påminnelser.

– Hämtas den inte ut alls låser automaten in medicinen i ett separat fack och en signal skickas till hemtjänsten om att det behövs en åtgärd. Tryggt och säkert med andra ord, säger David Wiklund.

Ökad flexibilitet och minskad oro

Idag finns ett större antal personer som får hjälp med sina läkemedelsintag av hemtjänsten på delegation från hemsjukvården. För den enskilde kan det betyda ett flertal besök per dag bara för att få sin medicin. På grund av olika anledningar kan personalen ibland bli försenad, vilket skapar oro hos vissa.

– Läkemedelsautomater bidrar då positivt, eftersom man kan får sin medicin på rätt tid och sedan vila, ta en promenad eller göra det man vill utan att behöva vänta på besöket, säger Malin Nordlöf, enhetschef för Lugnviks hemtjänst.

Camilla Johansson, verksamhetschef för kommunens hälso- och sjukvård, håller med:
– Det här införandet är också en del av omställningen mot en god och nära vård där det är tydligt att patientens självständighet stärks.

En kompletterande satsning

Cirka 40 procent av landets kommuner använder sig idag av läkemedelsautomater och Kramfors kommun ser det här som ytterligare ett steg i arbetet med välfärdsteknik. Digitala stöd som nyckelfri hemtjänst och trygghetskamera kompletteras nu med denna satsning.

– Det här är en del av framtidens hälso- och sjukvård och det känns fantastiskt att vi kan erbjuda det i välfärdsförvaltningen, avslutar David Wiklund.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>