Lämna in friskvårdskvittot i tid!
Hem HÄLSA Lämna in friskvårdskvittot i tid!

Lämna in friskvårdskvittot i tid!

Publicerat av: Redaktionen

För att maximera det skattefria friskvårdsbidraget både för innevarande och kommande år är det viktigt att lämna in motionskvittona till arbetsgivaren i god tid, enligt Simployers skatteexpert Lennart Salomonsson.

Risken är annars att årets bidrag i stället omfattas av bidraget för nästa år.

Så här säger reglerna

En arbetsgivare kan ge skattefria friskvårdsbidrag med upp till 5 000 kronor per år till sina anställda, förutsatt att bidraget är lika stort för alla anställda inom organisationen. Ett och samma friskvårdskvitto kan endast användas en gång. Det är alltså inte möjligt att använda delar av ett kvitto för ett inköpt gymkort ett år och resten av det året efter.

Kvittot kan i princip endast användas för friskvårdsbidraget det år då aktiviteten köptes, det vill säga under det år då kvittot är daterat. Om någon börjar sin anställning mitt i året måste kvittot även vara daterat under anställningstiden för att kunna ligga till grund för det skattefria friskvårdsbidraget.

Det finns undantag!

I de flesta fall går det inte att spara ett outnyttjat friskvårdsbidrag till nästa år. Men det finns en undantagssituation där det är möjligt att använda ett kvitto från föregående år för friskvårdsbidraget det aktuella året, nämligen vid årsskiften.

”Enligt Skatteverket kan kvitton som är daterade i november eller december ett visst år användas för friskvårdsbidraget det kommande året. En förutsättning är att företagets lönerutiner gör det omöjligt att betala ut friskvårdsbidraget samma år som den anställda hade kostnaden för aktiviteten och därmed fick sitt kvitto”, förklarar skatteexperten.

Lämna in friskvårdskvittot i tid!

”Så för att maximera friskvårdsbidraget för både innevarande och kommande år är det viktigt att se till att underlaget når arbetsgivaren i tid för att hinna inkluderas i lönekörningen för december. Glöm inte att upplysa de anställda om detta”, avslutar Lennart Salomonsson.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>