Långsam digitalisering för seniorer trots stort intresse och förtroende visar ny rapport från Doro
Hem TEKNIK Långsam digitalisering för seniorer trots stort intresse och förtroende visar ny rapport från Doro

Långsam digitalisering för seniorer trots stort intresse och förtroende visar ny rapport från Doro

Publicerat av: Redaktionen

De europeiska seniorerna har ett stort intresse och förtroende för ny teknik som hjälp i vardagen.

Långsam digitalisering för seniorer trots stort intresse och förtroende visar ny rapport från Doro 1

Insikter från Doros rapport ”Från rullator till robot – seniorers inställning till teknik som hjälpmedel i vardagen”

Många är även positiva till digitaliseringen av vården. Men användningen av digitala applikationer och tekniska lösningar i hemmet är fortsatt låg. Det visar en ny rapport från Doro som presenteras på elektronikmässan IFA. Doro visar också upp sin nya larmtjänst – Response by Doro, som är en del av Doros nya molnbaserade serviceutbud av trygghets- och omsorgslösningar.

I Sverige och Europa pågår en snabb demografisk förändring där andelen seniorer ökar. Enligt en studie från FN kommer det att finnas 2,3 personer i arbetsför ålder för varje senior i Europa år 2036. År 2012 var siffran 4,2. Denna utveckling ställer nya krav på samhällets äldreomsorg och resurshushållning. Ny teknik och tekniska verktyg är nyckeln till att lösa denna utmaning.

Rapporten ”Från rullator till robot – seniorers inställning till teknik som hjälpmedel i vardagen” bygger på en europeisk undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Doro och ger många insikter om europeiska seniorer. Totalt har 5 000 seniorer tillfrågats varav 1000 svenska. När det gäller svenska seniorer visar rapporten bland annat att 84 procent vill kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, även om det finns viss oro för att inte kunna ta hand om sig själv, och för inbrott och olyckor. Överlag är inställningen till smarta lösningar i hemmet ibland europeiska seniorer positiv; 37 procent av seniorer säger att de skulle lita på smarta hemlösningar medan 40 procent säger att de delvis skulle lita på dem.

Men användningen av denna typ av teknik är fortsatt låg. Endast 14 procent av seniorer använder tekniska verktyg som trygghetslarm, fallsensorer, fjärrtillsyn eller hälsoappar idag.

De seniorer som idag använder denna typ av produkter anser i större utsträckning att de känner sig trygga i hemmet (60 procent). Dessutom bidrar denna typ av lösningar till att de anhöriga känner större trygghet för senioren (58 procent).

I Europa ser seniorerna positivt på digitaliseringen av vården; 42 procent av de europeiska seniorerna jämfört med 49 procent för de svenska pensionärerna tycker att det är bra att vården digitaliseras.

– Vi drivs av en stark övertygelse att tekniska lösningar inte bara ökar tryggheten i äldres hem utan också bidrar till ett bättre och mer självständigt liv. Vår rapport bekräftar detta och jag är glad att se att intresset och nyfikenheten på ny teknik bland seniorer är så hög. Samtidigt ser vi att användningen är ganska låg. Det är en utmaning som vi, branschen och samhället måste möta för att dra nytta av digitaliseringens möjligheter för alla i samhället, säger Robert Puskaric, VD på Doro.

Mot bakgrund av den senaste forskningen lanserar Doro idag den nya trygghetstjänsten Response by Doro för smartphones och ett urval av enkla mobiltelefoner från Doro. Tjänsten ger en extra trygghet för en aktiv livsstil och kräver ingen ny utrustning. Den nya tjänsten Response by Doro kopplar seniorer till Doros larmcentraler med ett enkelt knapptryck ifall en olycka skulle inträffa och ingen anhörig finns tillgänglig, dag som natt. Response by Doro är integrerad med Doros nya molnbaserade serviceutbud inom smarta trygghets- och omsorgslösningar och kommer att finnas tillgänglig i Sverige under hösten 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>