Flertalet tänder på flasknosdelfinen Fenah på Kolmården var kraftigt nednötta, men efter upprepade laserbehandlingar av tandläkare Torbjörn Lundström under de senaste 18 månaderna är nu nästan alla hennes tänder åtgärdade.
Att behandla majoriteten av Fenahs ca 100 tänder med traditionell rotbehandling skulle vara oerhört tidskrävande och dessutom smärtsamt. Och utöver det inte särskilt effektivt.
–Eftersom delfiner, liksom andra tandvalar, har en kort, konisk rotkanal har traditionella typer av lagningar lossnat nästan direkt. Dessutom går den här laserbehandlingen väldigt fort och är, så vitt vi har observerat, i det närmaste smärtfri för djuret, berättar Torsten Möller, chefsveterinär på Kolmården, som än så länge bara kunnat dra positiva slutsatser av laserbehandlingen.
Under behandlingen skär lasern av den övre delen av den levande, reaktiva och hypertrofiska pulpan bort, så kallad pulpotomi. Den fortfarande levande tanden förseglades därefter med en elastisk och vattentålig resin-kappa.
–Att Fenahs tänder sett ut som de gör kan ha orsakats av att hon sedan hon var liten lekt mycket med bollar och liknande, vilket i sig kan vara ett tecken på ett bakomliggande tandbesvär. Vad som är hönan och ägget i det här fallet är svårt att säga. Det kan också ligga en ärftlig komponent bakom, då vi kan se en lindrigare form av samma typ av dåliga emaljbildning både på hennes mamma och bror. I övrigt är det svårt att exakt peka på orsaken till hennes tandproblem, säger Torsten Möller.
Torbjörn Lundström (DDS, behörig legitimerad tandläkare inom djurens hälso- och sjukvård) har behandlat tänderna på Kolmården djur sedan 80-talet, men att behandla med laser är relativt nytt för både honom och Kolmårdens veterinärer.