Luckor inom diabetes- och obesitasvården i fokus i Almedalen
Hem EVENEMANG Luckor inom diabetes- och obesitasvården i fokus i Almedalen

Luckor inom diabetes- och obesitasvården i fokus i Almedalen

Publicerat av: Redaktionen

Trots att övervikt och diabetes är ökande samhällsproblem är insikten bland allmänhet och beslutsfattare begränsad och luckorna i vården många.

Idag  arrangerande läkemedelsbolaget Novo Nordisk tillsammans med Nationella Diabetesteamet och Riksförbundet Hälsa Oberoende av Storlek Luckor inom diabetes- och obesitasvården i fokus i Almedalen 2(HOBS) en rad seminarier i Almedalen i syfte att belysa problematiken. Moderator är Göran Hägglund, tidigare socialminister.
Andelen svenskar med fetma (BMI över 30) förväntas öka från dagens 14 procent till var fjärde vuxen 2030. Cirka 500 000 svenskar beräknas i dagsläget vara drabbade av diabetes typ 1 eller 2.
– Poängen med de här seminarierna är att uppmärksamma både det som fungerar bra och inom vilka områden det finns brister. Vi kommer att fokusera på vilka förbättringar som kan åstadkommas, till exempel genom att slå vakt om kvalitetsregister, utbildning för vårdpersonal och förbättra samverkan mellan myndigheter och vårdinstanser, säger Göran Hägglund.
Temadagen, diabetes och obesitas bygger på och att det anordnades av samma arrangörer detta år i Almedalen som förra året och lockade ett stort antal besökare.
– Trots att fetma är en medicinsk diagnos saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket är anmärkningsvärt. Det behövs bättre kunskapsspridning från vården till samhället i stort om att fetma är en kronisk sjukdom och patienten måste bli mer delaktig i sin behandling, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare för HOBS.
Säkerställd kompetens bland dietister, tätare, fasta läkarkontakter och betydelsen av diabetesregister för att åstadkomma jämn vårdkvalitet i hela landet är några åtgärder som kommer att diskuteras.
– I Sverige har vi världens bästa diabetesvård men det är viktigt att vi inte slår av på takten, utan värnar om den och underhåller den. På så sätt kan vi också exportera våra kunskaper till andra delar av världen, säger Mona Landin-Olsson, ordförande för Svensk förening för diabetologi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>