Mathias Svahn, vd och grundare för biobanken Cellaviva
Hem HÄLSAREPOTAGE Mathias Svahn, vd och grundare för biobanken Cellaviva

Mathias Svahn, vd och grundare för biobanken Cellaviva

Publicerat av: Redaktionen

”Våren 2006 väntade vi vårt första barn. Som doktorand inom genterapi på Karolinska Institutet började jag intressera mig för navelsträngsblod som innehåller stamceller.

Mathias Svahn, vd

Mathias Svahn, vd

Redan då fanns flera exempel på sjukdomar som behandlats med stamceller och ytterligare ett antal kliniska studier pågick.

När förlossningen närmade sig sökte jag efter företag som kunde hjälpa mig att samla in och förvara mitt barns navelsträngsblod, men trots att navelsträngsblodbanker funnits i andra länder i över 20 år så fanns ingen lösning i Sverige. Då bestämde jag mig för att själv samla in och spara stamcellerna.

För mig var det viktigt att ta tillvara på vårt blivande barns stamceller, för framtiden. Drivkraften bakom Cellaviva är att andra föräldrar som också vill spara sitt barns stamceller skall kunna göra detta – på ett säkert sätt!”

Mathias Svahn berättar historien bakom Cellaviva samt varför man som blivande förälder kan överväga att spara sitt barns stamceller i samband med förlossningen.

Vi är själva övertygade om att kroppsegna stamceller kommer att vara en stor tillgång för framtida behandlingar och att celler från efterbörden innehåller omogna och livskraftiga stamceller som kan samlas in utan ingrepp. Vi ser att en av våra uppgifter är att bidra till att öka kunskapen om stamceller och stamcellssparande och jobbar utifrån principen att varje förälder skall ges möjlighet att ta ett informerat beslut om sitt nyfödda barns navelsträngsblod.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>