Medicoo lanserar gratis hudscreening med AI för att möjliggöra effektiv bedömning av malignt melanom
Hem NYHETER Medicoo lanserar gratis hudscreening med AI för att möjliggöra effektiv bedömning av malignt melanom

Medicoo lanserar gratis hudscreening med AI för att möjliggöra effektiv bedömning av malignt melanom

Publicerat av: Redaktionen

Medicoo, en av Sveriges första digitala vårdcentraler, lanserade idag en helautomatisk lösning som med hjälp av bildigenkänning och artificiell intelligens (AI) snabbt kan identifiera sannolikheter för olika hudbesvär, däribland hudcancerformen malignt melanom.

Medicoo lanserar gratis hudscreening med AI för att möjliggöra effektiv bedömning av malignt melanom 1

Gratis hudscreening med artificiell intelligens

Malignt melanom är en av de cancerformer som har ökat snabbast i Sverige de senaste åren men också en cancersjukdom som i de allra flesta fall kan stoppas – under förutsättning att den upptäcks i tid. Patienter som tidigt kommer under läkarbehandling blir i cirka 80-85 procent av fallen botade.

I ett uppmärksammat inslag på TV4 Nyheterna den 6 november kräver Melanomföreningen att cancervården ska styras nationellt, och bland annat bättre utnyttja möjligheten att undersöka fläckar och knölar via mobilkamera.

Medicoo lanserar nu just en sådan möjlighet. Genom att ladda upp foton på misstänkta födelsemärken eller andra hudbesvär kan en bedömning erhållas blixtsnabbt. AI-roboten har tränats på de vanligaste hudbesvären med hjälp av över 100 000 mobilbilder. En bedömning av malignt melanom ingår alltid.

”Svenskarna drabbas i genomsnitt av 1,6 hudåkommor årligen så behovet av vård på detta område är gigantiskt” säger Jan Lundblad, VD Medicoo. ”Det avspeglar sig i långa väntetider hos särskilda hudspecialister. Vi vill bidra till att effektivisera vården med hjälp av den teknologiska utvecklingen.”

Med en vanlig mobilkamera och artificiell intelligens kan en hudscreening i industriell skala genomföras. Hudscreeningen via Medicoo, i samarbete med First Derm, kommer inledningsvis att erbjudas helt gratis.

”Fler fall av malignt melanom kommer att kunna upptäckas i tid när tröskeln för att söka vård sänks” säger Camilla Arneving, marknadschef B2C. ”För att skapa uppmärksamhet använder vi humor och enkelhet i kommunikationen, vi vill nå ut till så många som möjligt med den här kampanjen.”

”AI-roboten har tränats utifrån ett kliniskt tänkande och precis som en vanlig läkare blir den mer pricksäker över tiden. Forskning bedrivs fortfarande men redan nu uppnås en godtagbar precision.” säger Ann Zyto, verksamhetschef på Medicoo. ”Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en gratis hudscreening som bidrar till att rädda liv!”

Hudscreeningen är en integrerad del av läkartjänsten hos Medicoo och oroliga patienter kan enkelt boka ett besök online med en legitimerad läkare. Inför läkarbesöket besvaras ett antal följdfrågor om hudbesväret och fler bilder laddas upp. Remittering vidare till en hudspecialist kan också ske.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>