Medtech4Health beviljar AndningMed Kompetensförstärkningsmedel för klinisk studie av sin inhalatorinnovation
AndningMed är ett av fyra företag som just beviljats medel ur Medtech4Healths utlysning Kompetensförstärkning i småföretag och de har som mål att hjälpa patienter att kontrollera sin kroniska lungsjukdom, till exempel KOL och astma, genom korrekt inhalationsteknik.
– Vi ansökte om medel för att kunna anlita experter som ska hjälpa oss att designa den stora kliniska studie som vi planerar starta under sommaren 2022. Varje gång som patienten tar sitt läkemedel kontrolleras inhalationstekniken och vår produkt ger feedback genom att tända upp en lampa i rött, gult eller grönt för de viktigaste tekniska momenten, förklarar Petra Szeszula, en av grundarna och VD på AndningMed. Exempelvis om man skakat inhalatorn tillräckligt eller om man haft rätt vinkel vid inhalation. Informationen skickas vidare till exempelvis den egna smartphonen där patienterna kan se alla sina resultat och få konkreta råd kring hur de ska göra för att förbättra sin inhalationsteknik. Här i Sverige kan de också välja att låta sjukvården komma åt informationen.
Produkten som AndningMed utvecklar har vuxit fram ur ett stort behov som uppdagades då de fyra grundarna gick entreprenörsutbildningen The Clinical Innovation Fellowship Program som RISE, KTH och EIT Health driver med målet att förbättra sjukvården genom att identifiera kliniska behov och skapa lösningar. Teamet, som då bestod av Petra Szeszula, Annelie Hultman, Essam Sharaf och Anna Melker, fick veta att 70-90 % av alla patienter som använder en inhalator gör minst ett allvarligt tekniskt fel som negativt påverkar effekten av läkemedlet.
Numera har Christian Aguayo klivit in i stället för Anna Melker, och start-upen har två år senare en färdig prototyp som enkelt monteras utanpå patientens vanliga inhalator och kommunicerar med en mjukvara i patientens egen smartphone, smart-watch eller dator.
AndningMeds produkt kan förbättra effekten av läkemedelsbehandlingen för en mycket stor patientgrupp. Globalt räknar man med att runt 600 miljoner människor lider av KOL och astma, och siffran ökar hela tiden. Bara i Sverige handlar det om cirka 1,5 miljoner människor som inhalerar astma- och KOL-läkemedel regelbundet.