När en mamma tänker på sig själv
Hem LIVSSTIL När en mamma tänker på sig själv

När en mamma tänker på sig själv

Publicerat av: Redaktionen

Det krävdes en cancersjukdom för att Johanna Ekne skulle se över sitt liv, trappa ner och förverkliga en gammal dröm: att skriva.

Hon hoppade av sitt stressiga konsultjobb, utbildade sig till undersköterska och flyttade ut på landet utanför Malmö där hon bor med man, katter och höns.

Nu jobbar hon på hospice några nätter i veckan, resten av tiden skriver hon.

Nyss utkom hennes debutroman Närmare mig, en feministisk feelgood fylld av humor och värme.

”Orättvisor i alla former har alltid retat mig till vansinne”, säger Johanna. ”Och en av de största orättvisorna är den mellan män och kvinnor. Vi kan inbilla oss att Sverige är jämställt men tittar vi på hur vi lever i vardagen är det nästan alltid kvinnorna som bär det tunga lasset. De tar ansvar för hem, barn och relationer medan männen tillåts leka och ha kul. Och detta fast båda jobbar lika mycket. Min bok vill visa upp hur det ser ut och uppmuntra kvinnor som lever i ojämlika relationer att stå på sig och börja kräva sin rätt.”

När en mamma tänker på sig själv

Vad händer när en mamma tänker på sig själv och gör uppror mot sin omgivning?

Boken handlar om Lisa som är gift med den charmige Mattias och de har två fina barn. När de flyttar in i sitt drömhus borde lyckan vara total. Men det är något som skaver, Lisa känner sig osynlig både hemma och på jobbet.

Varför får Mattias leva precis som han vill medan Lisa förväntas ta ansvar för barn och hem fast hon också jobbar heltid? Lisa blir alltmer frustrerad och till slut gör hon uppror.

Då dyker Lea upp, vilda Lea med trasselhåret och de grå ögonen som vägrar leva som alla andra. Lisa ställs inför ett val. Ska hon kämpa för sin familj eller ska hon bryta upp och våga leva som hon vill.

”Boken är en lättläst feelgod eftersom jag anser att samtalet om jämställdhet inte bara ska föras av de som läst genusvetenskap på universitetet. En direkt inspiration har varit Instagramkontot @mansbebisar där kvinnor dagligen vittnar om män som inte tar ansvar eller utnyttjar dem på olika sätt, både fysiskt och psykiskt.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>