Nu lanseras ”Yoga i naturen” – ett onlineprogram inspelat på Gotland
Hem LIVSSTIL Nu lanseras ”Yoga i naturen” – ett onlineprogram inspelat på Gotland

Nu lanseras ”Yoga i naturen” – ett onlineprogram inspelat på Gotland

Publicerat av: Redaktionen

Miriam yogade och spenderade tid i naturen för att ta sig själv ur en sjukskrivning på grund av utmattning.

Nu lanserar hon onlineprogrammet ”Yoga i naturen” för att hjälpa fler att skapa utrymme för återhämtning och må bra.

Det var efter ett antal krävande månader på ett krångligt projekt i London som stressen blev för mycket.

Nu lanseras ”Yoga i naturen” – ett onlineprogram inspelat på Gotland

Miriam Sundholm

”Det var när jag bröt ihop efter ett telefonmöte och en kollega frågade hur jag mådde som jag insåg att jag inte orkade längre”, berättar Miriam Sundholm, grundare av hälsoföretaget Aumla.

Miriam som jobbade som managementkonsult blev först sjukskriven men valde efter några veckor att säga upp sig då hon kände att hon inte längre kunde vara kvar i London. Hon hade precis blivit uppsagd från den lägenhet hon hyrt och hade ingenstans att bo.

”Läkarna ordinerade vila men jag hade väldigt svårt att slappna av. Det här var i november 2017 och jag fick flytta in till en vän som bodde i en förort några mil söder om London. Jag var ensam på dagarna och huset var kallt. Jag minns att jag sov med mössa och började dagen med yoga för att få upp värmen. Jag längtade till naturen och hade ingen lust att återvända till Stockholm. Istället tog jag mod till mig och bokade en biljett till Indien, jag ville lära mer mig om yoga.

Miriam certifierade sig till yogalärare i Kerala, södra Indien. Efter utbildningen spenderade hon två veckor i ett ”ashram” en plats där hon mediterade och yogade tillsammans med andra västerlänningar och indier för att skapa både mental och fysisk balans. Efter två månader i Indien kände hon sig redo att återvända till Sverige.

I början av 2020 fick Miriam chans att hålla klasser på en liten studio i Stockholm, men så kom Corona och studion blev tvungen att stänga ner. Miriam började då att hålla klasser online, främst för vänner och familj. Hon grundade samtidigt företaget Aumla, med syfte att hjälpa företag att arbeta med hälsa och välbefinnande så att medarbetarna kan må bra.

Under sommaren 2020 befann hon sig i sitt sommarhus på Gotland och det var då idén kom. Hon ville spela in yogaklasser i naturen för att dela med sig av yogan till flera.

”Jag gjorde mycket yoga online under min sjukskrivning, och de klasser jag ständigt återkom till var inspelade i naturen. Jag använde själv en amerikansk app och ville spela in klasser på svenska i svensk natur. Gotland har så många vackra platser och det kändes fint att få dela med mig av dessa, särskilt för de som aldrig varit här, berättar Miriam.

Att vistas i naturen har en påvisad positiv effekt på vår hälsa och i Japan har konceptet ”skogsbad” blivit en etablerad behandlingsmetod för stress och utmattning på grund av överarbete. Att se bilder eller videos på naturen har också en lugnande effekt på vårt nervsystem och minskar känslan av stress och oro.

Yoga i naturen har varit ett två-års-projekt där klasserna spelats in på olika platser på ön. Till sin hjälp hade Miriam sin pojkvän som hjälpte till att rigga kameran. I somras kom även hennes vän och filmare John Hanson över för att fånga några av de vackra miljöer som ön har att erbjuda.

”När jag blev sjukskriven kände jag mig som ett stort misslyckande, men idag är jag väldigt tacksam över att det som hände”.

Yogan fortsätter att ge mig både energi och återhämtning då livet som entreprenör också kan vara stressigt. Men idag är jag bättre på att känna in hur kroppen mår och förstår när jag behöver ta det lugnt och slappna av.

Onlineprogramet ”Yoga i naturen” är nu lanserat och består av 21 yogaklasser som alla är inspelade på olika platser på Gotland. Sekvenserna är indelade i olika nivåer för att passa både nybörjare och mer erfarna yogis. Programmet uppfyller dessutom Skatteverkets regler för friskvård och finns att köpa direkt på Aumlas hemsida och på förmånsportalerna Benify, Wellnet och Epassi. Som företag kan man också köpa programmet till sina medarbetare som en del i det hälsofrämjande arbetsmiljöarbetet.

Min förhoppning är att programmet kan bli ett sätta att skapa lite lugn i en stressig vardag. Nu när många väljer att stanna hemma, på grund av rådande osäkerhet känns det också fint att kunna bidra med lite solsken, om än i digital form. När allt känns mörkt och kallt är det skönt att blunda och visualisera att man ligger på en fin strand eller är i en vacker skog – en stund av där alla ”måsten” försvinner och man tillåter sig själv att bara avslutar Miriam.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>