Ny plattform ska få fler unga att aktivera sig på fritiden
Hem APP Ny app ska få fler unga att aktivera sig på fritiden

Ny app ska få fler unga att aktivera sig på fritiden

Publicerat av: Redaktionen

Många barn och ungdomar i Norrtälje kommun saknar meningsfull aktivitet efter skoldagens slut.

För att inspirera, aktivera och uppmärksamma fler ungdomar att hitta nya aktiviteter har Norrtälje kommun tecknat avtal med den digitala plattformen Sparksapp som underlättar för unga att hitta en förening och gemenskap på fritiden.

Idag saknar alldeles för många unga en meningsfull aktivitet efter skolan där de blir sedda av ledare, får utvecklas tillsammans med likasinnade och hitta glädje, motivation och mening.

Det vill Norrtälje kommun vara med och ändra på. Därför har kommunen nu tecknat avtal med den ideella organisationen Sparks Generation som genom sin digitala plattform Sparksapp.se och lokala ungdomsambassadörer hjälper barn och unga att skapa en meningsfull fritid.

– Idag är var tredje ung person utan fritidssysselsättning. Sparks Generation har ett beprövat koncept som bygger på att nå ut, engagera och aktivera unga. Vi tror att ett samarbete med dem kan vara en del av ekvationen som bryter ungas idag stillasittande liv, säger Nicklas Salmin, ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Aktiviteter på Sparks

På plattformen kommer det finnas en stor bredd av aktiviteter som användarna kan utforska helt gratis. Det kan handla om bland annat sport, kultur, friluftsliv och skolämnen. Aktiviteterna på plattformen vänder sig till åldersgruppen 10 år till 17 år och kommer bygga på samverkan mellan kommunens egna verksamheter och föreningslivet. För att nå ut till så många ungdomar som möjligt kommer Sparks Generation även anställa lokala ungdomsambassadörer i åldern 17 år till 22 år som kommer besöka skolor och inspirera fler att hitta en fritidssysselsättning de gillar.

– Vi är så glada över att starta samarbetet med Norrtälje kommun och ser fram emot att samverka med kommunens alla goda krafter som vill aktivera Norrtäljes unga medborgare in i en meningsfull fritid, säger Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation.

Sparksapp.se är utvecklad tillsammans med unga och gör det lätt för dem att hitta det lokala utbudet och för kommunens och föreningslivets ungdomsverksamheter att nå ut. Forskning visar att återkommande fritidsaktiviteter bidrar till ökad psykisk och fysisk hälsa och bättre betyg i skolan.

Ny plattform ska få fler unga att aktivera sig på fritiden

Nicklas Salmin, ordförande kultur- och fritidsnämnden och Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation

– I en tid av ständig digital transformation är det avgörande att vi står redo att möta våra unga där de är mest aktiva. Med denna plattform bygger vi inte bara en bro mellan kommunen och våra unga invånare, utan tar också ett avgörande steg närmare att förstå och uppfylla deras behov. Tillsammans skapar vi inte bara en plattform, utan även en framtid där kommun och civilsamhälle kan samarbeta för att erbjuda unga meningsfulla och givande fritidsaktiviteter, säger Nicklas Salmin.

Värdefull återkoppling

Sparksapp.se samlar kontinuerligt in data och kommer ge Norrtälje kommun en värdefull inblick i målgruppens behov, önskemål och återkoppling av aktiviteterna, något som kommer skapa ett underlag för att kunna utveckla utbudet. Sparks Generations plattform används i dag av Upplands-Bro kommun, Sundbybergs stad och Sollentuna kommun.

Sparksapp.se kommer att finnas tillgänglig för alla unga i Norrtälje kommun i samband med sportlovet 2024.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>