Ny distansutbildning ska stärka undersköterskors kunskap om välfärdsteknik
Hem NYHETER Ny distansutbildning ska stärka undersköterskors kunskap om välfärdsteknik

Ny distansutbildning ska stärka undersköterskors kunskap om välfärdsteknik

Publicerat av: Redaktionen

I många kommuner råder kompetensbrist för hur ny teknik kan hjälpa till att möta ett ökat vård- och omsorgsbehov.

Ny distansutbildning ska stärka undersköterskors kunskap om välfärdsteknik 1

Pia Adenmark, utvecklingsledare i Karlstad kommun

Till hösten startar därför flera yrkeshögskoleutbildningar med fokus på välfärdsteknik.
”Framtiden har färre händer och fler äldre. Kommuner kan ha stor nytta av utbildningar som bidrar till att trygghet för ny teknik stärks i arbetslag”, säger Pia Adenmark, utvecklingsledare i Karlstad Kommun.

På Vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad Kommun ser man teknik som ett hjälpmedel för att ökasjälvständigheten hos medborgare med funktionsnedsättning. Där har man bland annat infört trygghetskameror, ätrobotar och smarta läkemedelsdoserare. Men kompetens om vad tekniken är och vad den kan åstadkomma är fortfarande en bristvara i kommunen. Det anser Pia Adenmark, utvecklingsledare på Vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad.

”Vi ser exempel på hur smarta torkbidéer hjälper människor klara toalettbesök själva, och äldre som vågar sig ut tack vare GPS-klockor. Livskvaliteten ökar för medborgaren och personalen kan minska antal hembesök, men den digitala kunskapen är ännu inte tillräcklig”, säger hon.

Införandet av ny teknik leder till ökat kompetensbehov om exempelvis upphandling, samordning och implementering av nya arbetssätt och rutiner, menar Pia Adenmark. Som svar på kunskapsbristen startar till hösten flera utbildningar inom välfärdsteknik. En av dessa är en distansutbildning till välfärdstekniksamordnare på yrkeshögskolan Nackademin. Här lär sig undersköterskor med minst ett års arbetslivserfarenhet hur teknik kan implementeras inom vård och omsorg och om kommunikation, pedagogik och samverkan.

”Precis som alla yrkeshögskoleutbildningar svarar denna till ett behov på arbetsmarknaden. En välfärdstekniksamordnare har en nyckelroll i implementeringen av ny teknik inom vård och omsorg. Utbildningen fokuserar dock inte bara på att stärka den digitala förståelsen, utan även på juridiska, organisatoriska och etiska aspekter”, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin.

Pia Adenmark spår att vi framöver ser en större bredd av kompetens i arbetslag inom tillexempel hemtjänsten och många yrkeskategorier kommer att påverkas av digitaliseringen. Dessutom menar hon att kommunerna spelar en viktig roll i att kravställa företag som utvecklar digitala lösningar för vård- och omsorg för att hjälpa dem ta fram rätt produkter. Framtiden för personer som väljer att vidareutbilda sig inom välfärdsteknik är lovande, anser hon.

”Kommuner kommer att ha stor nytta av dessa typer av utbildningar framöver. Kvalificerade undersköterskor blir också bra samarbetspartners för att hitta nya arbetssätt och kan bidra till att tryggheten för nya rutiner och ny teknik ökar i ett arbetslag”, avslutar Pia Adenmark.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>