Hem LIVSSTIL Ny studie av över 600 000 menscykler visar stora skillnader i bland annat cykellängd

Ny studie av över 600 000 menscykler visar stora skillnader i bland annat cykellängd

Publicerat av: Redaktionen

Menstruationscykler varierar rejält i längd, och endast 13 procent har cykler som varar 28 dagar, enligt en ny studie som tagits fram av University College London och preventivmedelsappen Natural Cycles

Ny studie av över 600 000 menscykler visar stora skillnader i bland annat cykellängd 3Studien, som publiceras idag i världens främsta forskningstidskrift Nature Digital Medicine, är en av de största översikterna över menscykler någonsin och sammanställer data från över 600 000 menscykler och 124 648 kvinnor från Sverige, USA och Storbritannien. Den kan hjälpa par att bättre förstå när det är sannolikt respektive osannolikt att en graviditet kan inträffa.

Forskare började med att undersöka kännetecken kring menscykler och samband med ålder, kroppsmasseindex (BMI) och kroppstemperaturer. Resultaten visar en genomsnittlig cykellängd på 29,3 dagar och att endast cirka 13 procent av cyklerna är 28 dagar långa. I studien hade 65 procent av kvinnorna cykler som varade mellan 25 och 30 dagar.

Menstruationscykeln börjar och slutar med en blödning. Cykeln delas i övrigt genom ägglossningen upp i två faser: den follikulära och den luteala fasen. Forskarna fann att den genomsnittliga follikulärfasen var 16,9 dagar och den genomsnittliga lutealfasen 12,4 dagar. Den genomsnittliga cykellängden minskade med 0,18 dagar och den genomsnittliga follikulärfaslängden med 0,19 dagar per levnadsår mellan 25 och 45 års ålder. Den genomsnittliga variationen i cykellängd för mycket överviktiga kvinnor var 0,4 dagar eller 14 procent högre. Variation i cykellängd observerades i mindre utsträckning hos kvinnor som inte var mycket överviktiga eller som var underviktiga.

Joyce Harper, professor vid University College Londons institut för kvinnohälsa, uttalar sig om studien:

– Vår studie är unik som analyserar över en halv miljon cykler och som ändrar vår förståelse av nyckelstadierna. Traditionellt sett har studier annars fokuserat på kvinnor som har ungefär 28 dagar långa cykler, och dessa studier har skapat vår förståelse av menscykeln. Denna första gång visar vår studie att få kvinnor har den standardmässiga 28-dagarscykeln, och att vissa upplever väldigt korta eller väldigt långa cykler. Vi studerade alla kvinnor som använde appen.

Professor Joyce Harper fortsätter:

– Vi visar också att ägglossning inte genomgående inträffar på dag 14, och därför är det viktigt att kvinnor som önskar planera en graviditet har samlag på sina fertila dagar. För att identifiera den fertila perioden är det viktigt att ta andra mått, såsom basal kroppstemperatur, eftersom cykeldatumen i sig inte ger all information.

Dr. Simon Rowland, medicinsk chef på Natural Cycles, säger:

– Givet variationerna i cykellängd och follikulärfaslängd som vi har beskrivit, och särskilt för cykler utanför genomsnittsperioden (25-30 dagar), bör man ha en individualiserad inställning när man identifierar det fertila fönstret. Appar som ger förutsägelser kring fertila dagar endast baserat på cykeldatum kan helt missa det fertila fönstret, och det är därför inte överraskande att flera studier har visat att kalenderappar inte är rättvisande när det gäller att identifiera det fertila fönstret.

Dr. Simon Rowland fortsätter:

– Förutom de möjliga fördelarna för individen ger fertilitetsmonitorer och deras databaser kring fertilitetsdata en unik möjlighet att undersöka ett större antal menstruationscykler för att förbättra förståelsen.

Data samlades in från kvinnor som använde appen mellan september 2016 och februari 2019, i åldrarna 18 till 45 år, som hade ett BMI mellan 15 och 50 och som inte hade använt hormonella preventivmedel under tolv månader innan de registrerade sig. Användare som vid registreringen angav att de hade en tidigare medicinsk åkomma (polycystiskt ovariesyndrom, hypotyreos eller endometrios) eller som hade klimakteriesymptom exkluderades.

Författarna noterar att den främsta begränsningen med denna studie är att studiepopulationen i sin helhet kommer från användare av appen som möjligen inte är representativa för den bredare befolkningen. Som ett exempel var endast åtta procent av kvinnorna i den genomförda studien mycket överviktiga, mot 15 procent av kvinnor i befolkningen i stort.

Professor Harper lägger till:

– Den utbredda användningen av mobilappar för översyn av personlig hälsa genererar stora mängder data kring menscykeln. Förutsatt att observationsdata kan bekräftas mot traditionella kliniska studier i kontrollerade miljöer finns det en enorm potential att göra nya vetenskapliga upptäckter. Det här är dessutom en av de största analyserna någonsin över menscykelns kännetecken. Dessa initiala resultat skrapar bara på ytan av vad som kan uppnås. Vi hoppas kunna stimulera större intresse för detta till nytta för allmänhälsan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>