BrainCool AB ingick före sommaren ett avtal med Karolinska Universitetssjukhuset i Solna om att rekrytera patienter till bolagets kliniska studie av Cooral System
Denna rekrytering har nu initierats.
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är sedan tidigare med i den omfattande kliniska studien av Cooral System för att motverka oral mukosit (OM), en allvarlig biverkan tillföljd av cellgiftsbehandling. Karolinska i Huddinge har rekryterat över 50 patienter med diagnosen myelom. I Solna kommer emellertid endast patienter med lymfom att rekryteras. Lymfompatienter är inneliggande på sjukhuset under hela vårdperioden, vilket dels underlättar rekrytering till den kliniska studien men även uppföljningen av studieresultaten.
Före sommaruppehållet hade 153 patienter av totalt 180 patienter inkluderats i den kliniska studien. I dagsläget är fördelningen 130 patienter med myelom och 23 med lymfom, varav samtliga i den senare diagnosgruppen har rekryterats av Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.
BrainCools VD Martin Waleij kommenterar;
– Det är mycket positivt att även det andra storsjukhuset som ingår Karolinska Universitetssjukhuset nu väljer att delta i studien. Tillsammans med Karolinska Institutet utgör båda sjukhusen ett medicinskt centrum med högt internationellt anseende. Lymfompatienterna har en tuffare behandlingsregim än myelompatienterna och det är därför av värde att vi får in ett större patientunderlag, även om det inte är att krav för studiens genomförande.
Vidare så har även Oslo Universitetssjukhus efter en omorganisation startat rekryteringen. Efter sommaruppehållet har man rekryterat sina första fyra patienter som kommer behandlas under september.
Sammanfattningsvis så ger fler patienter med lymfom studien en större tyngd även om det inte föreligger något statistiskt krav för andelen patienter inom respektive diagnos. Mot bakgrund av detta så kommer en ökad prioritet att ges till Karolinska Universitetssjukhuset-Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala för rekrytering av lymfom patienter. Även Oslo Universitetssjukhus kommer att prioriteras och ges utrymme till att ytterligare rekrytera ett antal patienter. BrainCool bedömer att under september månad kunna avsluta rekryteringen av patienter på flera sjukhus då endast cirka 20 patienter återstår.
OM är en allvarlig biverkning som drabbar cirka 80 procent av alla cancerpatienter som erhåller höga doser av cellgifter inför en benmärgstransplantation. OM kännetecknas initialt av rodnad men kan i svårare fall även ge upphov till omfattande smärtsamma sår i munslemhinnan. Detta kan leda till ett ökat behov av smärtlindring, bland annat i form av intravenöst morfin, sondmatning/parenteral nutrition samt medföra en ökad risk för systemiska infektioner. Sammantaget så leder dessa komplikationer till ett ökat patientlidande och höga sjukvårdskostnader. BrainCools innovation, Cooral System för att motverka uppkomsten av OM, ligger till grund för den pågående nordiska studien som leds av Karolinska Universitetssjukhuset.