Nyinrättad professur i styrning av hälso- och sjukvård
Hem NYHETER Nyinrättad professur i Health Governance i styrning av hälso- och sjukvård

Nyinrättad professur i Health Governance i styrning av hälso- och sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

Med stöd från Carl Bennet, huvudägare i de börsnoterade bolagen Getinge, Arjo, Lifco och Elanders har Handelshögskolan vid Göteborgs universitet inrättat en professur i Health Governance för att utveckla forskning och utbildning inom området styrning av hälso- och sjukvård. Innehavare av professuren är Ewa Wikström.

Hälso- och sjukvården står inför många svåra utmaningar.

Hur kan man skapa en jämlik hälsa? Hur påverkar pandemier och kriser möjligheten att upprätthålla både akut och planerad vård? Vilken roll spelar digitalisering, AI och innovation för vårdyrkena och samarbetet mellan olika professioner? Vilka blir konsekvenserna av pågående demografiska förändringar för hälso- och sjukvården?

Nyinrättad professur i styrning av hälso- och sjukvård

Ewa Wikström

Detta är exempel på nationella och globala utmaningar som studeras inom forskningsområdet Health Governance. Forskningen omfattar områden som samarbeten och ersättningsmodeller mellan vårdaktörer, prioriteringar, implementering av nya arbetssätt och regler, och hälsoekonomi.

— Hälsoekonomi och styrning av sjukvårdsverksamhet är områden av oerhört stor samhällsrelevans. Jag är mycket glad att vi med stöd från Carl Bennet och en särskild satsning från Göteborgs universitet kunnat inrätta en professur i Health Governance. Genom professuren och forskningsmiljön runt denna kommer Handelshögskolan att kunna bidra med ny kunskap som är värdefull för samhället, säger Per Cramér, rektor för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

En större satsning inom Health Governance

Professuren är en del av en större satsning inom Health Governance. Forskning från bland annat Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet kommer att knytas ihop i en ny centrumbildning – Centre for Health Governance – där också samverkan med näringsliv och aktörer inom hälso- och sjukvård kommer att ske. Att bygga upp och utveckla forskningen och verksamheten är en viktig del av professuren.

Ewa Wikströms forskning är inriktad mot styrning, ledarskap, samverkan och förändringsledning i hälso- och sjukvård. Hon har också gjort studier om organisatorisk kapabilitet och arbetsmiljö med fokus på ålder och hälsa på arbetsplatser. Hon var tidigare professor i organisation och management på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har även varit professor i Public Health Management vid Nordic School of Public Health.

— Inom min forskning kommer jag att fokusera på förändringsledning, förebyggande vård, kunskapsstyrning, jämlik hälsa, demografiska förändringar och samverkan. Viktiga frågor framåt är också hur digitalisering och AI påverkar vårdprofessionernas arbete, samarbeten och kompetens. Inom Centre for Health Governance kommer vi att arbeta med olika aktiviteter för samverkan och kunskapsspridning. Syftet är att ny kunskap ska nå ut snabbt och komma till nytta inom hälso- och sjukvårdssektorn, säger Ewa Wikström

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>