Nytt digitalt hjälpmedel för höftpatienter på Norrtälje sjukhus
Hem Nyheter Nytt digitalt hjälpmedel för höftpatienter på Norrtälje sjukhus

Nytt digitalt hjälpmedel för höftpatienter på Norrtälje sjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Fysioterapeuterna och patienterna på Norrtälje sjukhus är först i Sverige med att testa ett digitalt hjälpmedel som gör att höftpatienter nu kan rehabträna hemma via en app.

Nytt digitalt hjälpmedel för höftpatienter på Norrtälje sjukhus 1

Fysioterapeut Amanda Eriksson visar ”resultatet” för Ove och går igenom vad som kan vara bra att tänka på inför kommande träningsvecka.

”Det här pushar mig”, säger Ove Larsson, en av patienterna som testat.

Med det nya verktyget får patienten som genomgått en höftoperation lättare att utföra övningarna rätt, varje gång. Hur böjs bäckenet? Är knäna i rätt position i förhållande till fötterna? Lutar jag mig för mycket åt sidan, eller framåt?

Det är sådant som patienten får feedback i via appen i telefonen, och fysioterapeuten får en detaljerad redogörelse i sin dator hur väl patienten genomför övningarna.

Hjälp att göra rätt – den tid och plats som passar patienten

Tidigare fick patienten endast feedback genom att träffa fysioterapeuten på mottagningen.

– När jag hade opererat min första höft hände det att jag slarvade. Det registrerades ingenstans om jag hoppade över en träning eller en viss övning, och jag kunde inte veta om jag genomförde övningen på ett korrekt sätt, menar Ove Larsson, som för fyra veckor sedan även opererade sin andra höft.

Nu har Ove under en veckas tid testat att rehabträna hemma via appen, efter en första instruktion och genomgång av fysioterapeuterna.

– Det här pushar mig, det känns väldigt positivt, säger Ove.

Fysioterapeut Amanda Eriksson tycker det är bra om appen kan underlätta för och motivera patienten att utföra övningarna, samtidigt som hon som fysioterapeut inte tappar kontrollen. Hon kan kontinuerligt följa patienternas träning via sin dator.

Så här fungerar det

Några veckor efter operationen är det ofta dags att ta träningen till en lite mer avancerad nivå. Här kommer det digitala träningshjälpmedlet in i bilden. Patienten får med sig en smartphone med en app samt fem sensorer att fästa på på benen och runt magen. Patienten kan nu genomföra de dagliga övningarna hemma med stöd av appen, och träffa fysioterapeuten ungefär en gång i veckan. Vid träffarna följs träningen upp och fysioterapeuter och patienter går igenom kommande veckas träningsprogram. Övningsprogrammet i appen anpassas efter patientens förmåga och ibland kan en övning behöva upprepas under en längre tid innan patienten klarar den korrekt.

Ove Larsson kommer fortsätta med de dagliga träningspassen under sex veckor och följa upp med fysioterapeut på öppenrehab en gång i veckan. Förhoppningen är att han sen är tillräckligt rörlig och tränad för att fortsätta utan app.

Omkring 2 000 danskar har redan rehabtränat med hjälp av det digitala träningshjälpmedlet (icura), som är framtaget i Danmark. Öppenrehab på Norrtälje sjukhus är först ut i Sverige att testa. Arbetet med appen är ett pilotprojekt som kommer att utvärderas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>