Omsorg i fokus för ny 5G-teknik
Hem TEKNIK Omsorg i fokus för ny 5G-teknik

Omsorg i fokus för ny 5G-teknik

Publicerat av: Redaktionen

På ett särskilt boende i Övertorneå öppnar Luleå tekniska universitet Sveriges nordligaste testbädd för 5G.

Omsorg i fokus för ny 5G-teknik

Tomas Vedestig, socialnämndens ordförande, Övertorneå kommun.

Syftet med testmiljön är att underlätta användningen av ny teknik inom vård- och omsorgsområdet.

Först ut i testbädden är ett videokonferenssystem och en tillsynsrobot.

– Vi hoppas att testmiljön ska stimulera till innovation och nya idéer, att företag får möjlighet att testa och demonstrera banbrytande 5G-baserade produkter och tjänster som kan bidra till bättre och mer kvalitativ vård, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem och projektledare för 5G för vård och omsorg i övre Norrland.

Initialt är det två företag som ska testa sina tekniska lösningar på det särskilda boendet i Övertorneå:

Luleåbaserade Compodiums säkra videokommunikationslösning Vidicue som används vid digitala vårdkontakter och vårdbolaget Camanios tillsynsrobot som gör virtuella besök hos boende.

5G kan bidra med säker och snabb uppkoppling, två faktorer som är extra viktiga när mänsklig interaktion ska ske via teknik. Med hjälp av en snabb 5G-uppkoppling kan samtalsparter, till exempel läkare och patient eller vårdare och boende, se varandras mimik och ansiktsuttryck utan fördröjning. Syftet är att höja kvaliteten i det digitala mötet och föra vården närmare patienterna.

– Vi är vana vid att testa och implementera välfärdsteknik inom vård och omsorg. 5G ger oss möjlighet att testa ny teknik under kontrollerade former, teknik som syftar till att våra brukare kan behålla eller öka sin trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet, säger Aina Bleikvassli, e-samordnare på Övertorneå kommun.

Ökad livskvalitet

Testbädden i Övertorneå är framtagen i nära samverkan med Telia. Testbädden och satsningar som den i Övertorneå är viktiga katalysatorer för utvecklingen av nya tjänster för att kunna dra nytta av de möjligheter 5G innebär för både människa och samhälle.
– 5G-nätet i Övertorneå är det första i en vårdmiljö som denna. Vi får möjlighet att tillsammans med bland annat kommunen, Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet och lokala teknikföretag, utforska hur nya digitala hjälpmedel kan hjälpa vården att arbeta smartare och bidra med ökad livskvalitet till de äldre, säger Magnus Leonhardt, innovationschef Telia Sverige.

För Region Norrbottens del kan 5G bidra med innovativa lösningar i ett glest befolkat län.
– Nya innovationer inom 5G är viktiga för att morgondagens smarta tjänster för digital vård och omsorg ska kunna fungera även på platser långt utanför tätorterna. I ett så stort län som Norrbotten kan det bidra till att kompensera för den ökade belastningen på vård- och omsorgstjänster som en åldrande befolkning innebär, säger Staffan Lundberg, regional digitaliseringskoordinator på Region Norrbotten.

Fler testbäddar

Luleå tekniska universitet finns redan en testbädd för 5G installerad. Den nya testbädden i Övertorneå kan bidra med värdefull forskning kring innovationsprocesser och interaktion med slutanvändarna. Och ännu fler testbäddar är på gång.
– Vi fortsätter ut i olika verksamheter runtom i Norrbotten och Västerbotten. Vi har öppnat en 5G-testbädd i Skellefteå, nu öppnar 5G-testbädden i Övertorneå och sedan går vi vidare till Storuman. Sist ut är Luleå där vi avser att etablera en 5G-testbädd på det nya äldreboendet som byggs i Kronandalen. Därmed får ännu fler intresserade företag möjlighet att komma med i vårt arbete, säger Karl Andersson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>