PExAs metod lockade stort intresse vid internationellt möte
Hem EVENEMANG PExAs metod lockade stort intresse vid internationellt möte

PExAs metod lockade stort intresse vid internationellt möte

Publicerat av: Redaktionen

PExA AB meddelar att den andra internationella konferensen om PExA och sjukdomar i de små luftvägarna, hölls under föregående vecka. 

Två-dagars mötet i Göteborg attraherade närmare 100 PExAs metod lockade stort intresse vid internationellt möte 2internationella mötes­deltagare från ledande europeiska forskningsinstitutioner samt representanter från globala läkemedelsbolag.

Nära 100 internationellt ledande experter inom allergologi, lungmedicin, thoraxkirurgi, yrkesmedicin, andningsfysiologi, biokemisk analys och ett antal ytterligare medicinska forskningsdiscipliner hade tagit sig till Göteborg för att delta på ”Second Conference on PExA and small airways disease”. Konferensen, som delvis finansierades av Hjärt-Lungfonden, arrangerades av Professor Anna-Carin Olin, Avdelningen för Arbets- och Miljömedicin, AMM, vid Göteborgs Universitet i samarbete med PExA AB.

PExA AB, vars forskningsinstrument PExA 2.0 möjliggör att man via utandningsluft kan detektera potentiella biomarkörer för luftvägssjukdomar, arrangerade tillsammans med AMM den första motsvarande konferensen 2015. Årets konferens diskuterade betydelsen av engagemang av små luftvägar vid astma och KOL, nya behandlingsmöjligheter och sammanfattade de senaste studieresultaten och framtida forskningsmöjligheter med PExAs metod. Internationellt ledande föreläsare presenterade de senaste forskningsresultaten vad gäller olika biomarkörer för luftvägsinflammation och påverkan på små luftvägar vid lungsjukdomar. Under konferensen genomfördes även ett uppskattat användarmöte med fokus på det vidareutvecklade instrumentet PExA 2.0 och praktiskt handhavande vid provtagning.

Professor Anna-Carin Olin kommenterar
– Vi är mycket nöjda med konferensen och glada för det stora intresse som finns för vår metod att studera lungsjukdomar. Det är speciellt roligt att olika professioner får möjlighet att träffas och diskutera allt från hur de små luftvägarna fungerar och hur vi bättre kan förstå deras roll vid olika sjukdomar, till nya behandlingsmöjligheter. Vår metod, PExA, möjliggör ju ett helt nytt sätt att undersöka de små luftvägarna, speciellt vad som händer med den så kallade surfaktanten, det vill säga det vätskeskikt som täcker våra lungblåsor och som är avgörande för att de skall hålla sig öppna och att vi kan andas.

VD Erik Ekbo kommenterar
– Mötet blev precis så bra som vi önskade och baserat på den feedback vi fått från deltagarna konstaterar vi att mötet varit en framgång. Vi noterade också att det deltog forskare även från andra medicinska forskningsdiscipliner, exempelvis från det kardiovaskulära området. Dessa forskare är främst intresserade av de lipider som förekommer i PEx-matrisen, vilka kan vara av betydelse vid hjärtsjukdomar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>