Plattform lanseras för att dela cancerinformation
Hem NYHETERCANCERVÅRD Plattform lanseras för att dela mer cancerinformation

Plattform lanseras för att dela mer cancerinformation

Publicerat av: Redaktionen

En första sameuropeisk plattform för att dela och söka information och bilder av cancer sjösätts nu.

Plattformen ger fördelar för både forskare och kliniker i arbetet med att diagnostisera och behandla cancer.

– Detta europeiska samarbete börjar nu leverera och på sikt kan det få stor betydelse för utvecklingen av metoder att upptäcka och bekämpa olika former av cancer, säger Katrine Riklund, professor och överläkare vid Institutionen för strålningsvetenskaper och den som samordnar den svenska delen av projektet.

Forskare från Umeå universitet, Region Västerbotten, Uppsala universitet, Karolinska och Linköping deltar i projektet Eucaim, European Cancer Imaging Initiative, som medfinansieras av EU och Vinnova.

Viktiga funktioner och höjdpunkter i plattformslansering inkluderar:

  • En offentlig katalog över dataset för canceravbildning från arkiven för EU-finansierade AI for Health Imaging-projekt, enligt ett gemensamt metadataschema.
  • Ett federerat sökverktyg för att förstå den information som är tillgänglig.
  • Full integration med Life Science Login Authentication and Authorization Infrastructure.
  • Återanvändning och tillförande av mervärde till viktiga komponenter i EU-finansierade forskningsprojekt och infrastruktur på cancerområdet.

Genom att släppa den första versionen av Cancer Image Europe underlättas delning av cancerbilder och stödjande kliniska data. Samarbete mellan forskare, kliniker och AI-innovatörer i hela Europa stimuleras. Plattformen syftar till att påskynda takten i AI-utvecklingen och andra dataintensiva cancerforskningsaktiviteter och därigenom möjliggöra och stärka vetenskapliga genombrott som kommer att forma framtiden för cancerdiagnos och behandling. Projektets mål och vision bidrar till de strategiska målen för Europeiska unionens initiativ och främjar innovation och forskning.

Med infrastrukturen Cancer Image Europe tar Eucaim-projektet itu med fragmenteringen av befintliga arkiv för cancerbilder. En distribuerad atlas över canceravbildning med över 60 miljoner anonymiserade cancerbilddata från över 100 000 patienter kommer att upprättas som en del av framtida uppdateringar. Infrastrukturen kommer att vara helt i linje med det europeiska hälsodataområdet. Uppgifterna kommer att vara tillgängliga för kliniker, forskare och innovatörer i hela EU för utveckling och benchmarking av tillförlitliga AI-verktyg.

Plattform lanseras för att dela cancerinformation

Katrine Riklund, professor och överläkare vid Institutionen för strålningsvetenskaper och den som samordnar den svenska delen av projektet Eucaim.

Eucaim-projektet är en hörnsten i det av EU-kommissionen initierade European Cancer Imaging Initiative, en viktig del i Europas plan mot cancer, som syftar till att främja innovation och användning av digital teknik inom behandling och vård av cancer, för att uppnå mer exakt och snabbare kliniskt beslutsfattande, diagnostik, behandlingar och prediktiv medicin för cancerpatienter.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>