Hem MEDICINTEKNIK RayStation i klinisk användning på Spaniens två protoncenter

RayStation i klinisk användning på Spaniens två protoncenter

Publicerat av: Redaktionen

De två centren har investerat i toppmodern medicinsk teknik och mjukvara för protonbehandlingar – en avancerad högprecisionsvariant av strålbehandling som vinner mark som behandlingsmetod för vissa typer av tumörer.

RayStation i klinisk användning på Spaniens två protoncenter 2

RaySearch Laboratories AB (publ) meddelar att RayStation® nu används i den kliniska verksamheten vid Spaniens två protoncenter: Quirónsalud och Clínica Universidad de Navarra.

Båda centren siktar på att ge patienter tillgång till bästa möjliga cancervård lokalt så att patienterna inte behöver resa utomlands för att få protonterapi. Båda valde RayStation baserat på dess flexibilitet, noggrannhet och bredden av funktionaliteter. Dosplaneringssystemet erbjuder banbrytande funktioner såsom maskininlärning, flermålsoptimering, överlägsen beräkningshastighet och stöd för adaptiva behandlingar.

I december 2019 genomförde Quirónsalud Hospital Group de första protonbehandlingarna i landet vid det nyöppnade protonbehandlingscentret i Madrid. På kliniken finns det kompakta protonterapisystemet Proteus®ONE* från IBA.

Clínica Universidad de Navarra har behandlat patienter med protonterapi vid kliniken i Madrid sedan april 2020 och är därmed Spaniens första protonbehandlingsenhet inom ett heltäckande cancercenter. Anläggningen är den första i Europa med Hitachis kompletta protonterapisystem PROBEAT.

Juan María Pérez Moreno, PhD, sjukhusfysiker vid Quirónsalud Proton Therapy Center: ”Quironsalud är en ultramodern anläggning som har stor nytta av högprecisa PBS-protonplaner som skapats med RayStation. Flexibiliteten och bredden i RayStations verktyg är en nyckelfaktor vid vårt center. Det är ett verkligt dynamiskt system som ständigt utvecklas och förbättras, och som sådant kommer det att hjälpa oss att ge optimal vård även i framtiden.”

Felipe Calvo, verksamhetschef vid protonterapienheten, Clínica Universidad de Navarra: ”På vår anläggning behandlas patienterna med högre precision. Kombinationen av RayStation med CT, MR och PET-skanning ger enastående noggrannhet både vid inriktningen mot tumörvävnaden och undvikandet av frisk vävnad.”

Johan Löf, grundare och VD, RaySearch: ”Vårdpersonalens hårda arbete, understött av tekniska framsteg, gör dagens cancerbehandlingar säkrare, mer effektiva och mer individanpassade. Protonterapi är en nyckelteknik för framtida behandlingar och vi är mycket glada över att kunna hjälpa dessa två banbrytande center med de senaste framstegen inom dosplanering för protonterapi. Tillsammans når vi fler av landets patienter med högprecisa behandlingar.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>