Hem NYHETER Region Skåne fortsätter att bekämpa smittspridningen

Region Skåne fortsätter att bekämpa smittspridningen

Publicerat av: Redaktionen

Självtester för covid-19 och en omfattande smittspårning.

Region Skåne fortsätter att bekämpa smittspridningen 3Under sommaren har Region Skåne infört flera åtgärder för att minska smittspridningen. Samtidigt får alla skåningar nu en påminnelse om att hjälpas åt att bekämpa smittan.

Sedan starten den 3 juli har omkring 15 000 självtester utförts. Det motsvarar omkring 40 procent av samtliga virusprovtagningar som gjorts i Skåne sedan dess.

– Självtesterna som alla med symtom kan utföra är helt nödvändiga för att vi ska kunna ha koll på smittspridningen, samtidigt som vi hushållar med sjukvårdens resurser. Vår centrala smittspårningsenhet följer sedan upp alla fall av samhällssmitta och kan därför bryta flera smittkedjor i ett tidigt stadium, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Hjälpas åt att bekämpa smittan

När många nu återvänder till jobbet och skolan finns risk för att covid-19 åter börjar spridas. Därför påminner Region Skåne om vikten av att hjälpas åt för att minska smittspridningen.

– Det finns risk för att smittspridning tar fart nu när vi börjas samlas igen. Därför är det viktigt att påminna om att föreskrifterna och råden från Folkhälsomyndigheten fortfarande gäller och behövs, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Egentligen vet alla vid det här laget vad som krävs för att minska smittspridningen. Håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och nys i armvecket.

Påminnelse om rekommendationerna

Många har under våren sett Region Skånes och 1177:s uppmaning om att hålla avstånd, under parollen Tillsammans minskar vi smittspridningen – Två meter är längre än du tror. För att ge ny tyngd åt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, kommer nu uppmaningen Vi vet att du vet…. att synas på affischer och informationstavlor runt om i Skåne. Det är helt enkelt en påminnelse om att alla gemensamt måste fortsätta bekämpa smittspridningen under hösten.

Budskapen har tagits fram i nära samverkan med Länsstyrelsen i Skåne och Skånes kommuner, som även kan sprida materialet i egna kanaler.

– Vi tänker fortsätta att tjata om det här så länge det behövs. Skåningarna har gjort ett fantastiskt jobb med att hålla på reglerna och det är delvis tack vare det som har vi haft en relativt låg smittspridning. Nu måste vi fortsätta att hålla i och hålla ut, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>