Registrera föräldraskap digitalt från den 1 januari
Hem NYHETERE-HÄLSA Registrera föräldraskap digitalt från den 1 januari 2022

Registrera föräldraskap digitalt från den 1 januari 2022

Publicerat av: Redaktionen

Den som är ogift och föder barn efter tolvslaget på nyårsafton kommer i de flesta fall inte – som tidigare generationer – behöva gå till socialkontoret och berätta om detaljerna kring barnets tillblivelse.

Från årsskiftet går det nämligen att fastställa föräldraskap digitalt, i en e-tjänst hos Skatteverket.

– I e-tjänsten bekräftar och godkänner båda föräldrarna med e-legitimation, och därefter är föräldraskapet fastställt. Det är en väldigt enkel tjänst. Vi tror att många nyblivna föräldrar kommer att uppskatta det, berättar Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

För att kunna använda tjänsten krävs att barnet och föräldrarna är folkbokförda i Sverige. Föräldrarna behöver också vara myndiga. E-tjänsten går bara att använda de första 14 dagarna efter barnets födelse. Detta med hänsyn till vikten av att föräldraskap fastställs. Om föräldrarna inte kan eller vill göra det digitalt så ligger ansvaret på socialnämnderna, såsom tidigare.

– Eftersom barn numera får personnummer direkt vid födelsen så kan föräldraskap i många fall fastställas redan på sjukhuset, säger Tobias Wijk

Om föräldrarna är gifta eller i registrerat partnerskap behövs i normalfallet ingen föräldraskapsbekräftelse, men alltid annars. År 2020 föddes 113 000 barn och för 63 000 av dessa behövdes föräldraskapsbekräftelse.

Registrera föräldraskap digitalt från den 1 januari

– Vi tror att de flesta som har möjlighet kommer att använda den digitala tjänsten. Danmark har redan en liknande tjänst och där används den av cirka 90 procent av de ogifta föräldrarna, säger Tobias Wijk.

I Skatteverkets e-tjänst kan föräldrarna också direkt ansöka om gemensam vårdnad om de är överens om det.

Det finns situationer då den digitala tjänsten inte kan användas. Så är fallet till exempel om någon av personerna är under 18 år eller har skyddade personuppgifter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>