Regulatorisk handbok ska förenkla vägen från idé till medicinteknisk produkt
Hem MEDICINTEKNIK Regulatorisk handbok ska förenkla vägen från idé till att sprida medicintekniska produkter

Regulatorisk handbok ska förenkla vägen från idé till att sprida medicintekniska produkter

Publicerat av: Redaktionen

MedTech4Health och Smartare Elektroniksystem ska tillsammans med branschföreträdare skapa en handbok som leder vägen genom regelverket för utveckling och spridning av medicintekniska produkter.

Nu inleds ett gemensamt projekt mellan de två strategiska innovationsprogrammen MedTech4Health och Smartare Elektroniksystem.

Tillsammans med branschföretag tar de fram en regulatorisk handbok för utvecklingen av medicinsk teknik. Handboken ska rymma en guide till best practice och mängder av tips och råd kring hur innovatörer och företag effektivt kan ta sig an det omfattande regelverket.

Historiskt har Sverige varit ett föregångsland inom medicinsk teknik med uppfinningar som pacemakern, respiratorn, gammakniven och dialysmaskinen.

– En av dagens utmaningarna för att innovationer ska nå marknaden och göra nytta för patienter är det regulatoriska regelverket. Dit går en stor del av kostnaden för framtagning av nya produkter. En guide kan underlätta och minska kostnaderna för den delen av processen, och frigöra kapital för själva innovationen, säger Christina Hugosson, projektledare för den regulatoriska handboken.

Regulatorisk handbok ska förenkla vägen från idé till medicinteknisk produkt

Målet är att få fler svenska medicintekniska produkter att nå både patienter och den internationella marknaden. Genom att inkludera branschföretag i arbetet öppnas även för möjligheten att dela erfarenheter och sprida kunskap om de regulatoriska processerna till fler.

Handboken utvecklas av de strategiska innovationsprogrammen Medtech4Health och Smartare Elektroniksystem.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>