Rekordstort intresse för Giving Tuesday imorgon
Hem LIVSSTIL Rekordstort intresse för Giving Tuesday

Rekordstort intresse för Giving Tuesday

Publicerat av: Redaktionen

Giving Tuesday – givandets egen dag – äger rum den 30 november och engagerar miljontals människor i nästan alla länder över hela världen.

Intresset blir större för varje år och med hjälp från privatpersoner, företag och civilsamhället uppmärksammas allt gott som sker i världen.

I år är engagemanget rekordstort!

– Giving Tuesday växer över hela världen och vi har fortfarande bara sett början här i Sverige. I år ser vi ett betydligt större intresse än tidigare och fler företag och organisationer krokar arm och planerar aktiviteter tillsammans. Konceptet är mycket enkelt. Ge en gåva eller av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma. På vår hemsida registrerar man sig frivilligt och det är fantastiskt att se alla olika kampanjer och initiativ runt om över hela landet, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

Det är fjärde året som branchorganisationen Giva Sverige är nationell partner för Giving Tuesday. Förra året deltog omkring 220 organisationer och företag i Sverige, och antalet gåvor till insamlingsorganisationer via Swish ökade med hela 420 procentpå Giving Tuesday 2020 jämfört med en vanlig dag i november.

Rekordstort intresse för Giving Tuesday imorgonÖver hela landet planeras mängder av initiativ: Bland annat genomför Räddningsmissionen kampanjen ”Swisha en frukost”, som engagerar flertalet kända Göteborgsprofiler och idrottsstjärnor. Barncancerfonden driver tillsammans med Bauhaus och en mängd sportambassadörer kampanjen #rörelsemotbarncancer där varje träningsminut motsvarar antal kronor man ger till kampanjen. Kampanjen ”Handla för andra” genomförs av Göteborgs Stadsmission och stöttar människor i fattigdom.

Många insamlingsorganisationer har särskilda Giving-Tuesday insamlingar eller tar helt enkelt tillfället i akt att tacka sina givare och volontärer. Även universitet och skolor deltar. Karolinska institutet är en av de som tar tillfället i akt att tacka för donationer som görs för den medicinska och livsviktiga forskningen. Bland annat genom en film med skolans rektor.

Många företag väljer att skänka delar av sin omsättning av försäljningen till en utvald organisation. Andra ger blod på arbetstid, pärlar till förmån för behövande, arrangerar klädinsamlingar och uppmuntrar till garderobsrensning. Även företag som Tradera, Nordea och Apotea uppmärksammar dagen, och allt fler väljer att uppmärksamma Giving Tuesday som ett sätt att få fler att skippa Black Friday. Föreningen Medveten Konsumtion, influencern Medveten i stan och butiken Blankdays, som håller stängt och i stället plockar skräp på Vätterstranden, är några exempel.

På www.givingtuesday.se presenteras medverkande företag och organisationer och under hashtagen #givingtuesdaysweden delas engagemang och initiativ.

10 tips: Så kan du engagera dig på Giving Tuesday

  1. Ge bort något du inte längre behöver till en second hand-butik som skänker vinsten till goda ändamål.
  2. Ge av din tid. Gör en volontärinsats eller hjälp någon i din närhet.
  3. Ge en gåva till en organisation som arbetar för något du tycker är viktigt.
  4. Bli blodgivare.
  5. Ta beslut för att börja leva ett mer klimatvänligt liv.
  6. Starta en egen insamling på Facebook för en organisation.
  7. Börja engagera dig ideellt för något du tycker är viktigt.
  8. Bjud in dina grannar på fika.
  9. Överraska någon med en blomsterbukett.
  10. Dela vad du gör i sociala medier under hashtagen #givingtuesdaysweden

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>