Området digital triagering har exploderat. Många vårdgivare gör det, och nästan alla andra har planer på att införa det.
– Om man ska införa något i vården måste det vara bra för patienten, bra för vårdgivaren och passa i organisationen – och det är där vi är med triagering idag, säger Jonathan Ilicki, läkare och innovationschef på Platform24.
Triagering handlar om att sortera patienter till rätt vårdnivå. Varje dag triageras patienter, både när man hör av sig till sin vårdcentral, eller om man kontaktar 1177. Baserat på några få frågor guidas patienten till vilken vårdnivå som ska sökas, och ibland bokas man in på en tid. Detta har i alla tider gjorts av undersköterskor, eller sjuksköterskor. Under de senaste åren har man sett att man kunnat automatisera stora delar av triageringen – både insamlandet av information och guidning av patienter – automatiskt och digitalt. Det sparar tid och ger människorna mer tid att mötas.
– Som med allting så vinner man vissa saker, och andra saker förlorar man, säger Jonathan Ilicki. I manuell triagering ser man en större variation, och många studier visar att den mänskliga bedömningen leder till att olika patienter bedöms på väldigt olika sätt.
– Det är helt naturligt – människor har till exempel erfarenheter, känslor och fördomar som omedvetet påverkar en – och som också kan göra vården mindre jämlik, säger Jonathan Ilicki.
Platform24 är ett mjukvaruföretag som levererar digitala vårdlösningar, där triageringsverktyg ingår, till en stor del av Sveriges regioner. Både som en enskild lösning för till exempel 1177, eller integrerat med regionens vårdutbud. Efterfrågan är stor. Liksom konkurrensen.
– Ja, det är framtiden. Alla regioner tittar på detta och nu när man sett att det går att införa snabbt, enkelt – och framförallt att personalen uppskattar det – ja, då kommer det bara att växa ännu mera, säger Jonathan Ilicki.
Att med ett begränsat antal frågor guida patienter till rätt vårdnivå och vårdinrättning är komplext, förklarar Jonathan Ilicki. Platform24:s triagering baseras på expertsystem eller så kallade beslutsträd, som inte är artificiell intelligens.
– Det finns mycket hype kring artificiell intelligens. Där har vi sett bra forskning på exempelvis bildigenkänning inom röntgen. När det gäller AI-triagering så finns det, så vitt jag vet, ingen forskning som visar att det är effektivt och säkert att överlåta beslutsfattandet åt AI. Den artificiella intelligens som Platform24 använder är avgränsad och helt förutsägbar, säger han.
Vad är det då som är AI med er modell?
– Som patient skriver man in sina besvär och så föreslår plattformens AI-modell ett sökord, till exempel buksmärta eller huvudvärk. Denna AI förenklar endast för patienterna att beskriva sina besvär, och fattar inga beslut själv, svarar Jonathan Ilicki.
Än så länge ser inte Jonathan Ilicki att full maskininlärning kan vara helt säker i ett första vårdmöte. Finns det algoritmer som inte går att förstå eller förklara, vilket kallas för blackbox, hur kan någon då ta fullt ansvar, undrar han. Blackbox är en teknisk term för artificiell intelligens där man inte kan förstå vad i algoritmen som ger vissa utfall. Det kan fungera, men man vet inte varför.
Kan inte full AI-triagering fungera mer som Dr House, amerikanska läkarserien som kommer fram till en ny ovanlig diagnos i varje avsnitt, med simultan tillgång till all forskning som publiceras?
– I teorin vore det möjligt, men i verkligheten det finns praktiska svårigheter. Till exempel kan det krävas många frågor och tester för att komma fram till en ovanlig diagnos. De flesta som söker vård vill nog inte svara på 150 frågor inför ett vanligt besök på vårdcentralen. Det blir för mycket.
Är triagering säkert?
– Ja, och det är mycket säkrare än att bara ta hand om patienter baserat på i vilken ordning de ringt till vårdcentralen. Men tyvärr saknas det forskning kring triagering i primärvården, eftersom det är svårt att forska på. Det finns många parametrar man vill utvärdera i en traigeringsmodell, till exempel patientupplevelsen, vårdresultatet och resursutnyttjande – det gör studier komplicerat, säger Jonathan Ilicki.
– Även om det finns viss forskning så är den svår att översätta mellan olika vårdsystem och mellan länder.
Trots bristen på forskning görs triagering i alla länder runtom världen. Nu efter vårt första år med en pandemi i modern tid har det dessutom blir allmänt accepterat att den ska kunna göras digitalt. Det tror Ilicki öppnar upp för nya lösningar och mer digitalisering i vården. Inte bara för att minska smittspridningen, utan för att lösa de ekonomiska problem vården står inför. Vi lever allt längre och antalet äldre och sjuka ökar snabbare än vår skattebas, men det har faktiskt alltid varit så, menar Ilicki. Varje generation har blivit äldre och sjukare och det har alltid varit en ökad belastning på vården från generation till generation.
– Visst, just nu har vi en demografisk utmaning som skiljer sig från tidigare generationer, men vi har haft det svårt förr. Historiskt har vi löst det, inte genom att springa snabbare, utan genom att det kommit nya behandlingar, nya processer eller nya läkemedel, som ger bättre utfall per skattekrona. Nu ser vi samma sak med digitaliseringen, att vården blir smartare och bättre. Det är så framtiden måste tacklas.
I somras vann Platform24/Doktor24 utmärkelsen Årets tillväxtbolag vid Techarenan Challenge 2021.
Av: Hanna Brodda