Sahlgrenska utvecklar ögonvården genom förvärv av superkamera från Profundus
Hem MEDICINTEKNIK Sahlgrenska utvecklar ögonvården genom förvärv av superkamera från Profundus AB

Sahlgrenska utvecklar ögonvården genom förvärv av superkamera från Profundus AB

Publicerat av: Redaktionen

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ett av Sveriges ledande medicinska institutioner, har gjort ett nytt framsteg inom sin ögonvård genom att förvärva en banbrytande ögonbottenkamera från det svenska bolaget Profundus AB.

Detta förvärv blir den andra försäljningen av det innovativa kamera- och bildsystem som utvecklats av Profundus AB, ett medicintekniskt företag baserat i BioVentureHub på AstraZeneca i Mölndal, Sverige.

Det mänskliga ögats näthinna spelar en avgörande roll för att diagnostisera olika ögonsjukdomar, övervaka behandlingsframsteg och utföra klinisk forskning. Vidare har avbildning av näthinnan blivit ett viktigt verktyg i studien av många andra sjukdomar, inklusive diabetes och Alzheimers.

Det som skiljer Profundus kamera från traditionella ögonbottenkameror är dess användning av avancerad teleskopteknik känd som adaptiv optik. Denna banbrytande funktion gör det möjligt för kameran att ta högupplösta bilder på cellulär nivå, vilket överträffar dess föregångares kapacitet. Dessa anmärkningsvärda egenskaper minskar inte bara patientbehandlingstiden utan öppnar också nya vägar för forskning och innovation inom oftalmologiområdet.

  • ”Detta är en viktigt milstolpe för Profundus och vi är så glada att tillsammans med Ögonkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få möjlighet att starta arbetet med att göra den här typen av undersökning tillgänglig för fler patienter”, säger Åsa Lindström, VD Profundus AB.

Professor Marita Andersson Grönlund vid Sahlgrenska Universitetssjukhusets ögonavdelning om den nya tekniken;

  • “På Oftalmologiska avdelningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är vi mycket stolta och glada över att vara ett av de första centra som installerar Profundus adaptiva optikkamera. Vi ser verkligen fram emot att vara en av de allra första pilotanvändarna som utforskar den diagnostiska potentialen och den innovativa tekniken som kan vara ett användbart komplement till andra för närvarande tillgängliga tekniker inom oftalmologiområdet med tonvikt på näthinnestrukturer. Vi håller nu på att ansöka om etiskt godkännande för att starta forsknings- och samarbetsprojekt där adaptiv optik av Profundus kommer att användas.”
  • ”Profundus-kameran är nu på plats där allt började: på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Forskarna Zoran Popovic och Jörgen Thaung i nära samarbete med kliniken identifierade behovet av att ta betydligt bättre bilder av näthinnan än vad som är möjligt med någon annan kamera. Astrofysikerna Mette Ägare Petersen och Per Knutsson tillförde kompetens från rymdtekniken och resan började. Nu har den användarvänliga superzoomkameran blivit verklighet i Mölndal!” säger Elisabeth Gustafsson från GU Ventures, styrelseordförande i Profundus AB.

Sahlgrenska utvecklar ögonvården genom förvärv av superkamera från ProfundusMed förvärvet av ögonbottenkameran Profundus är Sahlgrenska Universitetssjukhuset redo att utveckla sättet att diagnostisera och behandla ögonsjukdomar, samtidigt som det tänjer på gränserna för forskning inom oftalmologi och närliggande områden. Detta partnerskap mellan Sahlgrenska och Profundus AB har betydande potential för att främja medicinsk vetenskap och förbättra patienternas resultat i och utanför Sverige.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>