Säkerhet för mobila lösningar inom sjukvården
Hem NYHETERIT-LÖSNING Säkerhet för mobila lösningar inom sjukvården

Säkerhet för mobila lösningar inom sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Sjukvården har mycket att vinna på mobil teknologi, både tids- och kostnadsmässigt. Digital journalhantering, effektivare resursplanering och förbättrad läkar-/patientkontakt är några av fördelarna. Samtidigt finns det risker vid datahantering och patientens integritet behöver skyddas. SOTI arbetar för att etablera säkerhet vid hantering av mobila enheter och Stefan Spendrup, chef för Norden, berättar här närmare hur man går tillväga.

Precis som i många andra branscher spelar mobilitet en viktig roll inom sjukvården. Läkare och sjuksköterskor använder smart phones och tablets dagligen för grundläggande kommunikation och uppgifter i arbetet. Internetteknologin är väl utbredd och tillämpas ofta i sjukhusutrustningen. Olika funktioner förbinds digitalt med varandra. I takt med att människor och enheter kopplas samman uppstår en ökad säkerhetsrisk, exempelvis att känslig data sprids till obehöriga.

Säkerställer säkerheten

SOTI tillverkar en mjukvara som kan lagra patientdata på ett säkert sätt. Den ger sjukvården möjlighet att utnyttja potentialen i mobila enheter utan att ge avkall på säkerhet och integritet.

  • Vi vänder oss till sjukhus, läkare, patienter och hemsjukvården. Vi kan ta fram lösningar för mobila enheter och erbjuda full kontroll över dem. Det är ofta
    StefanSpendrup (002)

    Stefan Spendrup Regionala Manager Nordic

    känslig information och det är viktigt att kunna säkra innehållet ifall de skulle försvinna eller hamna i orätta händer, säger Stefan Spendrup.

Underlättar hanteringen

Ofta saknas ett helhetssystem och en strategi för hantering av mobila enheter på sjukhusen. SOTI kan tillhandahålla en plattform som man låser ned på enheten. Med ett Device Management Verktyg får sjukhusen möjlighet att administrera enheterna och gränssnittet anpassas så att de är enkla att använda och ger tillgång till rätt och nödvändig information.

  • Det här kommer mer och mer, betonar Stefan Spendrup. Tidigare fanns informationen i datorerna, men de är ofta låsta till en fysisk plats. Nu kan informationen vara mobil.

Mobila IT-lösningar finns i olika format, såsom digitala patientjournaler, smartphones och tablets och kan effektivisera arbetet för sjukhuspersonalen. Det kan även vara ett armband med sensorer och pulsmätare, ibland i kombination med klocka. En annan enhet kan vara glasögon som levererar information när man behöver ha händerna fria.

Kommunikation på distans

Mobila enheter kan också underlätta kontakten mellan patient och läkare utanför sjukhuset. Patienten kan själv samla in data och få snabb och effektiv hjälp hemifrån. Möjligheten finns att ställa frågor eller visa ett besvär under en videokonferens. Läkaren i sin tur får möjlighet att ge rekommendationer, skriva ut medicin eller följa upp en behandling. Om läkaren har access till patientens historik underlättar det för båda parter.

Molnet kostnadseffektiv lösning

Kostnaden för att investera i plattformen beror på den befintliga nivån på digitalisering, de system som redan finns och vilka enheter som tillåter mobil teknik. För ett kostnadseffektivt alternativ kan man välja en Cloud-baserad lösning, såvida man inte behöver installera servrar. I båda fallen kan SOTI tillhandahålla identifiering av mobila enheter, datakryptering och hantering av certifikat för att förhindra obehörig användning av enheterna. Om enheten skulle bli stulen eller på annat sätt försvinna kan den stängas ned eller tömmas, även på distans.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>